Портал в режимі тестування та наповнення
Від штрафу до обмеження волі загрожує двом жителям Одещини за незаконне вирощування маку та конопель
Опубліковано 21 червня 2024 року о 11:30

Чоловіки на присадибних ділянках культивували наркомісткі рослини для власного вживання. Одному правопорушнику поліцейські вже висунули обвинувачення, яке скерували до суду. 

Працівники відділення поліції № 4 Одеського районного управління поліції № 2 викрили 49-річного жителя Южненської міської громади у незаконному вирощуванні снодійного маку. Під час проведення санкціонованого обшуку за місцем мешкання правопорушника поліцейські виявили більше 200 кущів рослин з наркотичним вмістом. Вони, зі слів чоловіка, потрібні були йому для власного вживання.

А співробітники Ізмаїльського районного відділу поліції викрили 35-річного жителя Саф’янівської ОТГ у незаконному вирощуванні конопель. 22 рослини, які ретельно оброблялися, правоохоронці виявили під час проведення санкціонованого обшуку за місцем мешкання чоловіка. Зі слів правопорушника, він власноруч удома на підвіконні виростив розсаду конопель, після чого пересадив на присадибну ділянку, аби в подальшому виготовити канабіс для власного вживання.

За обома фактами поліцейські розпочали провадження за частиною 1 статті 310 Кримінального кодексу України, якою кваліфікується незаконний посів або незаконне вирощування снотворного маку в кількості від ста до п'ятисот рослин чи конопель у кількості від десяти до п'ятдесяти рослин. В рамках проваджень речові докази були скеровані на експертні дослідження. 

Відносно жителя Ізмаїльського району дізнавачі вже завершили досудове розслідування. Фігуранту висунули обвинувачення в незаконному вирощуванні конопель у кількості від десяти до п'ятдесяти рослин. Під процесуальним керівництвом Ізмаїльської окружної прокуратури обвинувальний акт скеровано до суду. 

Досудове розслідування щодо жителя Одеського району триває. Вирішується питання щодо повідомлення фігуранту про підозру у незаконному вирощуванні снотворного маку в кількості від ста до п'ятисот рослин.

Згідно з чинним законодавством, обом правопорушникам загрожує покарання штрафом від 1700 до 8500 гривень або пробаційним наглядом на строк до трьох років, або обмеженням волі на той самий строк.

Нагадуємо! Згідно з постановою Кабінету Міністрів України «Про затвердження переліку наркотичних засобів, психотропних речовин і прекурсорів» від 06.05.2000 № 770 (зі змінами), обіг рослин виду мак снотворний та рослин роду коноплі допускається для промислових цілей. За незаконний посів або незаконне вирощування снотворного маку в кількості до ста рослин чи конопель у кількості до десяти рослин настає адміністративна відповідальність, передбачена статтею 106-2 КУпАП. Це правопорушення карається штрафом від 1360 до 1700 гривень з конфіскацією незаконно вирощуваних наркотиковмісних рослин. Якщо ж кількість рослин снотворного маку перевищує сто, а конопель – десять, тоді настає кримінальна відповідальність, передбачена статтею 310 ККУ, яка тягне за собою в рази суворіше покарання аж до позбавлення волі.

Відділ комунікації поліції Одещини

(за матеріалами ОРУП № 2 та Ізмаїльського РВП)



Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux