Портал в режимі тестування та наповнення
Правила поведінки дітей під час воєнного стану: життєво необхідні уроки від ювенальних поліцейських Одещини
Опубліковано 30 березня 2022 року о 10:32

Віри не ймемо, що мусимо викладати їх дітям у ХХІ столітті, між сигналами тривоги, в укриттях. Це страшне сьогодення ми неодмінно змінимо, але для цього маємо попрацювати. Роботи вистачає для всіх.

Поки дорослі боронять Україну від російських загарбників, слідкують за правопорядком, лікують, волонтерять, підтримують роботу ринків, підприємств та сільського господарства, діти сидять вдома, навчаються, займаються фізичною активністю і допомагають батькам. У цьому їхня найбільша допомога. На цьому наголошують ювенали хлопцям та дівчатам під час онлайн-уроків.

«Та вони і самі це добре розуміють. В умовах воєнних злочинів, які вчиняють над українцями окупанти, діти різко подорослішали. Вони переживають за долю країни, прагнуть бути корисними своїм захисникам і з нетерпінням чекають закінчення війни», - розповів капітан поліції з міста Южне Микола Терпило після уроку з учнями Авторської школи імені М.П. Гузика.

Правоохоронці підбадьорюють юних підопічних і навчають алгоритмів під час тривоги, виявлення підозрілих предметів, надходження інформації від незнайомих адресатів, комендантської години.

«Ми всі прагнемо перемоги над ворогом. Найкраща ваша допомога зараз – берегти себе, дотримуючись кількох правил. По-перше,  маєте обережно ставитися до покинутих на вулиці предметів і оминати їх, адже вони можуть бути вибухонебезпечними. По-друге, варто слідкувати за оповіщеннями про повітряну небезпеку і не ігнорувати їх, а задля власної безпеки йти в укриття. По-третє, в темну пору, на яку припадає комендантська година, треба залишатися вдома. По-четверте, обережно ставитися до почутого та побаченого, обговорювати інформацію з дорослими і перевіряти її на офіційних джерелах, бо ворог веде боротьбу проти нас і на інформаційному фронті й бомбардує фейками. І, по-п’яте, ігнорувати повідомлення від незнайомих адресатів: вони також можуть нашкодити, заблокувати, приміром, ґаджет», - з такими порадами виступила інспекторка сектору ювенальної превенції Одеського районного управління поліції № 2 Кристина Гончарук-Подгурська в Авангардівському, Прилиманському та Новодолинському ліцеях.

Її колега капітан поліції Ірина Коцур, після уроків зі школярами з міста Біляївка додає: «Як мати двох дітей, я добре розумію, наскільки важливо навчити їх цій пам’ятці, допомогти зібрати тривожну валізу, привчити носити з собою документ, що посвідчує особу, записку з ім’ям, прізвищем, групою крові, хронічними захворюваннями, номерами телефонів батьків. Наші діти розуміють серйозність речей і будуть дотримуватись правил, слідуючи нашим урокам та прикладу».

Одеське районне управління поліції № 2


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux