Портал в режимі тестування та наповнення
Поліцейські викрили двох жительок Роздільнянського району у незаконному вирощуванні снотворного маку
Опубліковано 30 вересня 2024 року о 15:00

Правопорушниць відправили на лаву підсудних. Одна з них вже отримала обвинувальний вирок суду.

Дві пані 62-х та 65-ти років із Затишанської та Великомихайлівської громад влітку на городах вирощували снотворний мак. Працівники територіальних відділень поліції, викривши правопорушниць, провели санкціоновані обшуки за місцями їхнього мешкання та вилучили з присадибних ділянок в одної 301, а в другої 574 кущі наркотиковмісних рослин. Жінки пояснили, що їм вони потрібні були для особистих потреб.

Рослини поліцейські скерували на експертизу і підтвердили їх належність до таких, що містять наркотичні засоби та психотропні речовини і обіг яких допускається для промислових цілей.

На підставі зібраних доказів слідчі висунули фігуранткам обвинувачення у незаконному вирощуванні снотворного маку в кількості від ста до п'ятисот та від п'ятисот і більше рослин, що передбачено ч.ч. 1 та 2 ст. 310 Кримінального кодексу України.

Обвинувальні акти були скеровані до суду. Матеріали щодо 62-річної жительки Затишанської громади суд вже розглянув і визнав її винною. Правопорушниці призначено покарання у вигляді пробаційного нагляду строком на три роки. На неї покладені обов’язки періодично з`являтися для реєстрації до уповноваженого органу з питань пробації та повідомляти про зміну свого місця проживання. Також суд вирішив долю речових доказів, постановивши мак знищити. Матеріали щодо 65-річної жительки Великомихайлівської громади ще на розгляді.

Досудові розслідування проводилися слідчими під процесуальним керівництвом Роздільнянської окружної прокуратури.

Нагадуємо, що згідно з постановою Кабінету Міністрів України «Про затвердження переліку наркотичних засобів, психотропних речовин і прекурсорів» від 06.05.2000 № 770 (зі змінами), обіг рослин виду мак снотворний допускається для промислових цілей.

За незаконний посів або незаконне вирощування снотворного маку в кількості до 100 рослин настає адміністративна відповідальність, передбачена статтею 106-2 КУпАП. Це правопорушення карається штрафом до 1700 гривень з конфіскацією незаконно вирощуваних наркотиковмісних рослин. Якщо кількість маку нараховує від 100 до 500 рослин, настає кримінальна відповідальність, передбачена ч. 1 ст. 310 ККУ, яка тягне за собою покарання штрафом до 8500 гривень або пробаційним наглядом на строк до трьох років, або обмеженням волі на той самий строк. Якщо кількість маку 500 і більше рослин, згідно з ч. 2 ст. 310 ККУ, правопорушнику загрожує позбавлення волі на строк до семи років.

Роздільнянський районний відділ поліції Одещини


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux