Портал в режимі тестування та наповнення
Поліцейські відправили на лаву підсудних двох жителів Одеси за організацію незаконного переправлення чоловіків через державний кордон України
Опубліковано 03 вересня 2024 року о 11:35

Зловмисників затримали під час надання «допомогти» харків’янину за ціною 2500 доларів. Тепер за свої оборудки вони можуть провести за ґратами дев’ять років і бути позбавлені майна.

Оперативники управління міграційної поліції ГУНП в Одеській області спільно зі слідчими відділу поліції № 1 Одеського районного управління поліції № 1 встановили, що 25-річний одесит організував схему незаконного переправлення чоловіків до сусідньої країни, залучивши до неї на рік старшого співмістянина.

У червні спільники підшукали в одному з популярних месенджерів 29-річного жителя Харківської області, який бажав уникнути мобілізаційних заходів шляхом втечі з країни. Зловмисники запропонували йому допомогу за винагороду розміром 2500 доларів, а коли той погодився, розповіли план дій.

Щойно харківʼянин приїхав в Одесу і передав фігурантам обумовлену суму, вони відвезли його на одну із залізничних станцій, звідки він мав доїхати до населеного пункту Одещини, розташованого поблизу кордону з сусідньою державою. Після прибуття за вказаною адресою одесити обіцяли надати «клієнту» покрокову інструкцію з рекомендаціями, які б допомогли йому покинути межі України поза пунктами пропуску. Втім, довести злочинну схему до кінця правопорушникам завадили правоохоронці.

Організатора та його пособника затримали в Одесі одразу після того, як вони провели чоловіка в дорогу. В якості речових доказів слідчі долучили до провадження вилучені у фігурантів гроші, здобуті злочинним шляхом, мобільні телефони, банківську картку та транспортний засіб. Крім цього, під час обшуку в автівці, поліцейські виявили невеликий пакетик з обмеженою в обігу психотропною речовиною амфетаміном. Його походження підтвердили експерти. Матеріали за цим фактом виділені з провадження для складання адміністративного протоколу відносно одного з фігурантів.

В подальшому суд обрав пособнику запобіжний захід у вигляді домашнього арешту, а організатору – у вигляді тримання під вартою з правом внесення застави, яким він скористувався.

«Зібравши достатню кількість доказів, ми висунули зловмисникам обвинуваченням за ч. 3 ст. 332 Кримінального кодексу України. Згідно з її санкцією, за організацію і сприяння незаконному переправленню осіб через державний кордон України порадами та вказівками, вчинені за попередньою змовою групою осіб, з корисливих мотивів, обвинуваченим загрожує позбавлення волі на строк до дев'яти років, з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років та з конфіскацією майна. Обвинувальний акт вже скеровано до суду», - повідомив слідчий у справі Євгеній Панасюк.

Заходи поліцейські проводили спільно з прикордонниками Східного та Південного регіональних управлінь ДПС України, за силової підтримки спецпідрозділу «ДОЗОР» ДПСУ, під процесуальним керівництвом Малиновської окружної прокуратури міста Одеси.

Одеське районне управління поліції № 1


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux