Портал в режимі тестування та наповнення
2500 доларів за маршрут до сусідньої країни: одеські поліцейські затримали організатора незаконного переправлення осіб через державний кордон України та його пособника
Опубліковано 22 червня 2024 року о 10:00

За вказану суму зловмисники з Одеси обіцяли допомогти харків’янину порадами та вказівками щодо перетину кордону в обхід пунктів пропуску на Одещині. Нині фігурантам повідомлено про підозру і за скоєне обом загрожує позбавлення волі.

Заходи з припинення протиправної діяльності проводили слідчі відділу поліції № 1 Одеського районного управління поліції № 1, оперативники управління міграційної поліції ГУНП в Одеській області, прикордонники Східного та Південного регіональних управлінь ДПС України.

У ході оперативних напрацювань правоохоронці встановили, що схему незаконного переправлення чоловіків через кордон організував 25-річний одесит, залучивши до прибуткової справи на рік старшого співмістянина.

У червні зловмисники підшукали в популярному месенджері 29-річного жителя Харківської області, який бажав уникнути мобілізаційних заходів шляхом втечі з країни. Під час листування та телефонних розмов з останнім спільники розповіли йому план подорожі до сусідньої держави та наказали прибути до Одеси, прихопивши з собою 2500 доларів для розрахунку з ними за їхню послугу.

Щойно харківʼянин передав фігурантам обумовлену суму, спільники відвезли його на одну із  залізничних станцій, звідки він мав доїхати до населеного пункту Одещини, розташованого поблизу кордону з сусідньою державою. Після прибуття за вказаною адресою одесити обіцяли надати  «клієнту» покрокову інструкцію з рекомендаціями, які б допомогли йому покинути межі України поза пунктами пропуску.

Втім довести злочинну схему до кінця правопорушникам завадили правоохоронці.

Силове затримання організатора та його пособника проводилось за участю спецпідрозділу «ДОЗОР» ДПСУ в місті Одеса, одразу після того як правопорушники провели ухилянта в дорогу. В якості речових доказів слідчі вилучили у них гроші, здобуті злочинним шляхом, мобільні телефони, банківську картку, транспортний засіб та документи на нього.

Крім цього, під час поверхневого огляду затриманих поліцейські виявили в одного з них пакетик з білою речовиною, зовні схожою на наркотичну, яку буде скеровано на експертне дослідження. В разі підтвердження експертним висновком належності вказаної речовини до наркотичної, за даним фактом буде надана додаткова правова кваліфікація.

«Зібравши достатню кількість доказів, ми під процесуальним керівництвом Малиновської окружної прокуратури міста Одеси повідомили зловмисникам про підозру за ч. 3 ст. 332 Кримінального кодексу України. Згідно з її санкцією, за сприяння незаконному переправленню осіб через державний кордон України порадами та вказівками, вчинене за попередньою змовою групою осіб з корисливих мотивів, фігурантам загрожує позбавлення волі на строк від семи до дев'яти років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років з конфіскацією майна. Нині обидва підозрювані затримані в процесуальному порядку, вирішується питання щодо обрання їм запобіжних заходів у вигляді тримання під вартою. Слідчі дії тривають», - повідомив слідчий територіального підрозділу поліції Євгеній Панасюк.

Одеське районне управління поліції № 1


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux