Портал в режимі тестування та наповнення
Поліцейські Одещини застерігають громадян від шахрайської схеми з орендою житла
Опубліковано 15 травня 2023 року о 10:00

Тема досить актуальна, враховуючи, що зараз через збройну агресію російської федерації в Україні досить багато внутрішньо переміщених осіб, які переїжджають із місця на місце і шукають собі прихисток.

Поліцейські наголошують, що найчастіше на аферистів можна натрапити в мережі Інтернет, на різних платформах для розміщення оголошень про товари та послуги. Під приводом здачі в оренду житла шахраї просять скинути перший платіж або певну частину від вартості оренди. Проте після перерахування коштів потерпілі приїздять на місце і, як правило, виявляють, що в оселі або хтось проживає, або оголошення давно зняте і не актуальне.

Щоб не стати жертвою такого шахрайства поліцейські радять, ні в якому разі не пересилати гроші наперед.

«Необхідно самому приїхати в той населений пункт, в якому ви плануєте зняти житло, і особисто зустрітися з орендодавцем та розрахуватися за оренду або попросити друзів, знайомих чи близьких перевірити наявність житла наживо», - розказує начальник відділу розслідування тяжких та особливо тяжких злочинів Слідчого управління ГУНП в Одеській області Вадим Зелінський.

поліцейські одещини застерігають громадян від шахрайської схеми з орендою житла

У разі, якщо ви стали жертвою шахрайства та перерахували гроші на банківські, телефонні чи інші рахунки, майор поліції радить діяти за таким алгоритмом.

Найперше, треба звернутися до банківської установи і попросити відмінити банківську операцію та заблокувати вашу картку. Якщо переказ грошей відбувся між рахунками одного й того ж банку, практично кожен з них має можливість відмінити операцію, проведену вами, якщо це зробити вчасно. Таким чином гроші будуть повернуті вам на рахунок у дистанційному режимі.

Далі необхідно закумулювати всю інформацію і надати її поліції за номером 102. Повідомити ваш номер телефону, номер телефону, з якого вам дзвонили, номери банківських рахунків, на які ви перераховували гроші. Після цього вам потрібно в телефонному режимі дізнатися у працівників поліції номер реєстрації вашої заяви, щоб надалі ви могли звернутися до того територіального підрозділу поліції, який прийняв заяву. Аналогічну інформацію варто сповістити й на «гарячу лінію» управління боротьби з кіберзлочинністю.

«Враховуючи те, що рух грошей та банківські операції є банківською таємницею і доступ до них можливий лише за рішенням суду, а також володільцеві рахунків, буде добре, якщо потерпілий перед приходом до слідчого для надання показів звернеться в банк та отримає рух коштів на своєму рахунку. Тобто частину інформації, яку слідчий буде запитувати через органи суду та банківську установу. У такий спосіб потерпілий допоможе поліцейським оперативніше зібрати докази і не гаяти час у розслідуванні справи», - наголосив поліцейський.

Відділ комунікації поліції Одеської області


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux