Портал в режимі тестування та наповнення
Організував на Одещині незаконне переправлення призовників за кордон за грошову винагороду: правоохоронці затримали організатора та одного члена злочинної групи
Опубліковано 27 вересня 2023 року о 09:00

Зловмисники – 42-річний житель іншої області, який обвинувачується у серії розбійних нападів та бандитизмі на території Житомирської, Запорізької та Миколаївської областей, та 44-річний одесит. Нині їм повідомлено про підозру за ч. 3 ст. 332 Кримінального кодексу України. Правопорушникам загрожує до дев’яти років позбавлення волі з конфіскацією майна.

Встановлено, що 42-річний фігурант, у суді на розгляді відносно якого знаходиться обвинувальний акт за ч. 4 ст. 187 (розбій) та ч. 1 ст. 257 (бандитизм) Кримінального кодексу України, переїхавши в Одесу, розробив злочинний план, спрямований на організацію незаконного переправлення «ухилянтів» до сусідньої країни в обхід пунктів пропуску. Зловмисник залучив до злочинної діяльності старшого на два роки знайомого одесита та наразі невстановлену особу, що знаходиться за кордоном.

Так, керівник групи підшукував чоловіків призовного віку і переконував їх у тому, що має зв’язки та можливість організувати й здійснити їхнє незаконне переправлення через державний кордон України до Республіки Молдова за грошову винагороду. Надалі, за узгодженою домовленістю з одеситом, чоловіки консультували «клієнтів» щодо їхнього подальшого шляху на кордоні України, надавали поради та вказівки щодо дій під час перетинання кордону, і містянин перевозив їх на орендованому автомобілі до іншої області, що межує з Придністров’ям, де з ними вже працював третій спільник, який чекав на території іншої країни.

Такі послуги оцінювалися зловмисниками від 3500 до 5000 доларів США.

Для припинення злочинної діяльності правопорушників правоохоронцями була проведена спецоперація для їх одночасного затримання. Керівника групи затримали в Одесі, а його товариша – безпосередньо під час перевезення «ухилянтів» до державного кордону України. В обох чоловіків вилучили транспортні засоби, мобільні телефони, гроші, отримані напередодні від останніх «клієнтів», та інші речові докази.

Зібравши достатньо доказів, затриманим повідомили про підозру, в залежності від скоєного, в організації незаконного переправлення осіб через державний кордон України, керівництві такими діями, незаконному переправленні осіб через державний кордон України, а також сприянні їх вчиненню порадами, вказівками, наданням засобів та усунення перешкод, вчинені за попередньою змовою групою осіб, з корисливих мотивів. Цей злочин кваліфікується за ч. 3 ст. 332 Кримінального кодексу України і карається позбавленням волі на строк від семи до дев'яти років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років з конфіскацією майна. За клопотанням слідчих, суд обрав підозрюваних запобіжний захід у вигляді тримання під вартою. Слідство триває. 

Заходи проводили працівники управління міграційної поліції ГУНП в Одеській області  спільно зі слідчими відділення поліції № 3 Одеського районного управління поліції № 1, за участю аналітиків управління кримінального аналізу поліції Одещини та за силової підтримки батальйону поліції особливого призначення, у співпраці з Департаментом карного розшуку НПУ та прикордонниками, під процесуальним керівництвом Малиновської окружної прокуратури міста Одеси.


Відділ комунікації поліції Одещини


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux