Портал в режимі тестування та наповнення
Начальник регіонального сервісного центру МВС Одещини розказав про статистику обмінів та відновлення посвідчення водія в кабінеті водія і статуси заявок
Опубліковано 20 травня 2023 року о 10:15

Начальник регіонального сервісного центру ГСЦ МВС в Одеській області (філія ГСЦ МВС) Михайло Козловський нагадав про послугу обміну чи відновлення посвідчення водія в кабінеті водія та статуси онлайн-заявок. Також розповів про причини відмов у послузі та її вартість.

З грудня 2022 року, з моменту відновлення послуги сервісні центри МВС в Одеській області отримали 1212 заявок на обмін або відновлення посвідчення водія через Електронний кабінет водія та портал Дія. Адміністратори наших центрів розглянули ці онлайн-заявки і схвалили виготовлення 905 посвідчень водія.

Для того, щоб оформити заявку на обмін чи відновлення посвідчення водія потрібно:

авторизуватись в Електронному кабінеті водія;

 заповнити всі поля заявки, перевірити чи правильно підтягнулись автоматичні дані з реєстрів;

 підписати заявку електронним підписом та

 оплатити карткою.

Ці кроки займають до 10 хвилин. Потім варто дочекатись розгляду заявки адміністратором сервісного центру МВС і слідкувати за зміною статусу заявки в розділі Мої послуги в Електронному кабінеті водія.

Варто попередити, що посвідчення до 2013 року видачі навряд чи вдасться обміняти або відновити таким зручним способом, у разі коли відцифрований образ обличчя водія не міститься в Єдиному державному реєстрі МВС.

Скільки часу розглядають заявку?

Законодавство України передбачає термін до 10 робочих днів на розгляд онлайн-заявки. Але варто нагадати, що на час дії воєнного стану терміни надання державних послуг можуть бути продовжені.

Скільки заявок успішно розглянули? Скільки було відмов? Які основні причини відмов?

Причини відмов для обміну чи відновлення посвідчення водія через Електронний кабінет водія можуть бути різними. Їх було - 304.

Найпоширенішою причиною у нашому регіоні, є закінчення строку дії паспорту громадянина України. На другому місці – вже здійснений обмін посвідчення водія, в іншому сервісному центрі МВС.

На третьому місці відхилення заявок в зв’язку з неповним строком закінчення посвідчення водія виданого вперше. Нагадуємо що, обмін посвідчення водія, яке було видане вперше, можна робити лише після закінчення строку дії (наступного дня або пізніше). Тому й заявку слід подавати після закінчення строку дії.

Нагадуємо, адміністратор перевіряє водія за всіма наявними в Україні базами. По-перше, якщо мова про 2-річне посвідчення водія, яке видавалось людині вперше, можна обміняти без складання іспитів лише за умови наявності не більше 2 штрафів у сфері дорожнього руху. Якщо таких штрафів у водія більше, то онлайн заявку ми відхиляємо і запросимо такого водія на складання іспитів.

Крім того, відхилити заявку можемо через відсутність актуального фото. Це часта причина, бо з 2013 року, як в Україні з’явилися електронні бази даних вже пройшло 10 років і не завжди фото в посвідченні водія є актуальним. А буває і таке, що взагалі відсутнє фото в реєстрах, якщо мова про старіше посвідчення водія.

Також, серед очевидних причин відмови онлайн-заявок на обмін посвідчення водія — неоплачені штрафи. Зазначимо, нам видно усі штрафи:

— як ті, які виписали патрульні поліцейські

— так і штрафи автоматичної фіксації

— і штрафи муніципалів за неправильне паркування у великих містах.

Як отримати документи?

Коли людина оформляє заявку на обмін посвідчення водія в електронному кабінеті водія, то там видно, що є 2 способи отримання:

  • особисто в сервісному центрі МВС;
  • або з логістичними витратами, які включають упакування посвідчення водія у спеціальний конверт і відправлення Укрпоштою.

У першому випадку вартість обміну посвідчення водія становитиме 254 грн — це за бланк та адмінпослугу сервісного центру МВС, а в другому ще плюс майже 300 гривень за логістичні витрати.

Очікуємо, що незабаром послуга обміну посвідчення водія буде надаватись не тільки в Електронному кабінеті водія, але і через Дію.

Нагадуємо, що в Одеській області працюють 13 ТСЦ, в яких можна здійснити обмін ПВ.


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux