Портал в режимі тестування та наповнення
Михайло Козловський розповів про зміни в законодавстві щодо отримання посвідчення водія
Опубліковано 09 серпня 2023 року о 13:30

Протягом останнього тижня набули чинності одразу кілька змін до законодавства України, які стосуються самопідготовки до теоретичного іспиту в сервісних центрах МВС, відповідальності інструкторів автошкіл та екзаменаторів сервісних центрів МВС за порушення порядку підготовки водіїв, проведення іспитів та видачі посвідчення водія, щодо скасування обмежень у кількості спроб практичного іспиту в сервісних центрах МВС

Начальник Регіонального сервісного центру  ГСЦ МВС Михайло Козловський розповів про необмежену  кількість спроб на іспитах у сервісних центрах МВС з 1 серпня та самопідготовку з 29 жовтня.

«Із 29 жовтня кандидат у водії зможе обирати, як вчити правила дорожнього руху — самостійно чи в автошколі. Мова про теоретичний модуль підготовки водіїв, після якого складається перший іспит — теоретичний іспит в сервісному центрі МВС. Зараз на цей модуль в автошколах передбачено 64 години лекцій. І без свідоцтва про закінчення теоретичного курсу підготовки в автошколі у кандидатів у водії поки немає права складати теоретичний іспит в сервісних центрах МВС. Восени навчання в автошколі стане необов’язковим для першого - теоретичного модуля. А для другого - практичного курсу навчання потрібно буде звертатись до акредитованих навчальних закладів. Тобто, для уроків з керування транспортними засобами потрібен буде інструктор автошколи, спеціально переобладнане навчальне авто і визначена кількість годин для кожної з категорій, яку треба провести за кермом. І тільки після проходження практичного навчання в автошколі можна буде скласти внутрішній іспит, а потім і іспит в сервісному центрі МВС» — пояснив  Михайло Козловський

Також Міністерство внутрішніх справ України внесло зміни в порядок приймання іспитів для отримання права керування транспортними засобами та видачі посвідчень водія. Зміни набули чинності 1 серпня.

У кандидатів у водії  з’явилась нескінченна кількість спроб для складання практичного іспиту. Тобто, тепер немає три спроби, які лякають й  повторного навчання та складання іспитів.

«Тепер для складання практичного іспиту надається необмежена кількість спроб протягом двох років з для видачі свідоцтва про закінчення практичної підготовки в автошколі. І ці зміни зараз стосуються абсолютно всіх кандидатів у водії, які складають іспити в сервісних центрах МВС або які складатимуть їх у майбутньому. А також оновились терміни, коли можна складати іспити повторно. У разі, якщо кандидат у водії не склав теоретичний або практичний іспит в сервісному центрі МВС, то наступний такий іспит призначається не раніше, ніж через 10 календарних днів», — зазначив Михайло Козловський.

Цей закон набув чинності та передбачає зміни до адміністративного кодексу України. І вони вже діють.

Відтепер серед адміністративних порушень в Україні є ті, що стосуються осіб, відповідальних за підготовку водіїв. Це й інструктори автошкіл, й екзаменатори сервісних центрів МВС, і працівники сервісних центрів МВС, що проводять акредитацію навчальних закладів.

Тепер порушеннями, за які передбачено штрафи від 8500 грн до 13600 грн з боку навчальних закладів є:

1.     якщо підготовку майбутніх водіїв або перепідготовку для отримання нової категорії проводить особа, яка не має чинного документа спеціаліста з підготовки водіїв транспортних засобів;

2.     якщо автошкола допустила до практичного навчання кандидата у водії, який ще не склав успішно теоретичний іспит у сервісному центрі МВС;

3.     якщо проводиться практична підготовка водіїв з використанням транспортних засобів, обладнаних з порушенням вимог Правил дорожнього руху, або особою, яка позбавлена права керування транспортними засобами.

А з боку сервісних центрів МВС тепер порушеннями адміністративного кодексу є:

1.     коли посадова особа сервісних центрів МВС порушує порядок проведення державної акредитації автошкіл та порушує встановлений порядок атестації їх спеціалістів — тепер це штраф від 8500 грн до 17000 грн.

2.     якщо працівник територіального сервісного центру МВС порушує порядок приймання іспиту або порядок видачі посвідчення водія — це тягне за собою накладення штрафу від 17000 до 34000 грн.

І якщо ці два порушення будуть вчиненні посадовою особою повторно протягом року, то за такі самі дії вже буде накладення штрафу від 34000 до 51000 грн — а також позбавлення права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю строком на один рік.

Нагадуємо, що консультацію щодо послуг сервісних центрів МВС можна отримати за телефоном (044) 290-19-88 або на сторінках Головного сервісного центру МВС у Фейсбук та Інстаграм. Відповіді на найпоширеніші питання та корисну інформацію черпайте на сайті.


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux