Портал в режимі тестування та наповнення
«Молоді я завжди кажу обирати фах за покликом душі», - криміналістка з Березівщини Анастасія Коваль
Опубліковано 19 червня 2024 року о 10:30

Вона з дитинства мріяла про правоохоронну діяльність, але не одразу дослухалася до себе, пішла іншим шляхом. Втім, врешті зійшла з нього, бо серце не обманеш.

Поліцейська часто проводить роботу з дітьми – прищеплює їм культуру безпеки життєдіяльності та правову свідомість, допомагає з вибором фаху. Каже: важливо підтримувати молодь, якщо ми хочемо щасливе майбутнє.

Ось у поліцейської урок зі школярами у райвідділку. Підліткам вже скоро треба остаточно визначатися з подальшим закладом навчання. На кого вчитися? Чим займатися? Мало хто з них може вже чітко відповісти на ці запитання. Вибір професії – складне завдання.

Поліцейська допомагає, розповідаючи власну історію та наголошуючи: треба дослухатися до себе, своїх вподобань, не боятися змінювати професії, допоки остаточно не відчуєте, що знайшли свою.

У шкільні роки сама Анастасія Коваль захоплювалася фільмами про розслідування злочинів, звертала увагу на методи та засоби, завдяки яким детективи встановлювали злочинців. Після школи вона здобула дві освіти, пов’язані з логістикою, організацією пасажирських та вантажних перевезень. Але думки про роботу в правоохоронних органах її не залишали.

«Пам’ятаю, коли я закінчувала навчання, на випускному ми з одногрупниками вирішили написати листівки, де бачимо себе через 10 років, ким будемо працювати. І я тоді написала: в правоохоронних органах», - розказує поліцейська.

Врешті, вона закінчила спеціалізований заклад МВС і у 2015 році почала працювати в ізоляторі тимчасового тримання затриманих і взятих під варту осіб тодішнього Березівського районного відділу ГУМВС України в Одеській області. Потім працювала поліцейською сектору реагування патрульної поліції. Але найбільше приваблювала її саме слідча робота. У 2017 році їй запропонували посаду криміналіста слідчого відділу та направили на проходження стажування за вказаним напрямком діяльності для здобуття практичних навичок.

«Під час стажування криміналісти та експерти навчали мене азам професії, я виїжджала з ними на місця злочинів, і саме тоді зрозуміла, що ця професія – одна із найцікавіших для мене. Криміналістика мене так захопила, що згодом я очолила цю службу в Березівському районному відділі поліції», - говорить капітан поліції Анастасія Коваль. 

Поліцейська розповіла школярам про особливості своєї роботи на місці вчинення злочину, показала вміст криміналістичних валіз, у яких є все для фіксації, збору та вилучення речових доказів, від порошків для проявлення слідової інформації до дрону для ведення зйомок на великій території. Навела один із яскравих прикладів важливості криміналістики, коли злочинець не знайдений або не визнає своєї вини. Так, нещодавно завдяки виявленим криміналісткою речовим доказам на місці спричинення ножових поранень одному чоловіку слідчі врешті довели причетність до злочину співмешканки потерпілого і висунули їй обвинувачення.   

«До своєї улюбленої роботи я йшла тернистим шляхом, а вам бажаю легшого. Дослухайтеся до себе, пробуйте одне, друге, третє, допоки не зрозумієте, що знайшли своє», - сказала наостанок підліткам криміналістка.

Березівський районний відділ поліції в Одеській області



Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux