Портал в режимі тестування та наповнення
«Досвід та підтримка японських колег дали можливість отримати нові знання з документування воєнних злочинів», - Інна Савельєва, начальник відділу криміналістичного забезпечення слідчого управління поліції Одещини
Опубліковано 21 жовтня 2023 року о 11:30

Разом із колегами з інших регіонів України підполковник поліції Інна Савєльєва взяла участь у другому навчальному турі до Японії, який був організований ПРООН за фінансової підтримки японського уряду, для представників криміналістичних підрозділів Національної поліції України в рамках проєкту «Сприяння безпеці людей в Україні шляхом реагування на багатовимірну кризу, спричинену війною». Його мета - обмін досвідом та підвищення професійних знань для реагування на нові виклики в умовах війни.

В Японії українські криміналісти вивчали досвід роботи місцевих правоохоронців з ідентифікації жертв великого землетрусу в Східній Японії у префектурі Фукусіма, відвідали Науково-дослідний інститут судових експертиз у місті Токіо, де ознайомились з сучасними методами та технологіями ідентифікації особи, зокрема ДНК-ідентифікації, ДНК-типування по зубах та кістках, вилучення та отримання зразків для проведення криміналістичних експертиз, аналізом вогнепальної зброї та наркотичних речовин.

«Допомога та підтримка японських колег була вкрай важливою, вона дала можливість отримати нові знання, якими я обов’язково поділюся з колегами та в подальшому застосовуватиму у нашій практиці для більш ефективного документування воєнних та інших тяжких злочинів на територіях, постраждалих від війни», – зазначила головна криміналістка Одещини.

Також Інна Савельєва розповіла, що японці були вражені роботою українських криміналістів, зокрема, в області балістики. В той час, коли в Японії за рік в середньому фіксується до 7 злочинів, пов’язаних із застосуванням зброї, то реалії нашого сьогодення, значно перевищують цей показник. Не обійшлось і без моментів, коли враженими залишились і українські криміналісти. Всім відомий факт того, що Японія - країна, яка займає передові позиції в галузі нових технологій, тому сучасність їх облікових інформаційних баз не могла не викликати захоплення, ДНК-лабораторія вразила своїми масштабами та термінами виконання молекулярно-генетичних експертиз. Та й взагалі весь процес досліджень - налагоджений та автоматизований. Ведеться електронний стоматологічний облік, за допомогою якого поліцейські ідентифікують осіб. Також вони використовують в роботі лазерний прилад для встановлення виду наркотичної речовини.

Навчання та обмін досвідом з японськими колегами є дуже важливим, адже  в умовах сьогодення перед правоохоронцями постали нові виклики, які вимагають високої фахової підготовки, інноваційних підходів та рішень, вмілого використання сучасних технологій.

Відділ комунікації поліції Одещини 


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux