Портал в режимі тестування та наповнення
«Для роботи вибухотехніком треба хоробре серце і холодний розум», - вибухотехнік поліції Одещини Оксана Запорожець
Опубліковано 29 січня 2024 року о 13:45

Поліцейська займається знешкодженням боєприпасів та вибухонебезпечних предметів. Нещодавно повернулася з підривного майданчика, де знищувала нерозірваний російський «Шахед».

«Безпілотний літальний апарат, який не здетонував, ми виявили після масованої атаки російськими окупаційними військами по Одесі 24 січня. Унаслідок збройної агресії рф були пошкоджені декілька житлових будинків, складське приміщення, соціальна інфраструктура та постраждали шестеро людей. Вага вибухової речовини, яка містилася у «Шахеді», була більше 50 кілограмів. Бойова частина знаходилася у вкрай небезпечному стані та становила значну небезпеку для людей», - розповіла інспекторка відділу техніко-криміналістичного забезпечення управління вибухотехнічної служби ГУНП в Одеській області майор поліції Оксана Запорожець.

Роботи з вилучення дрону вибухотехніки проводили дуже швидко, адже була загроза нового повітряного обстрілу. Працювали вручну, бо робототехніку підвести туди не мали можливості. Вибухонебезпечний предмет транспортували з міста на підривний майданчик і знешкодили, закопавши у землю та підірвавши.

Зважаючи на специфіку роботи вибухотехніків, відразу запитали в Оксани, чому вона обрала такий важкий і небезпечний фах. Посміхаючись, поліцейська відповіла, що не з лякливих. Каже: завжди хотіла працювати у правоохоронних органах, щоб допомагати людям. Для цього здобула спеціальну освіту в Харківському національному університеті внутрішніх справ. Довгий час займалась підготовкою кадрів у територіальних підрозділах правоохоронних органів Одеси, а у 2022 році, коли російські війська почали повномасштабне вторгнення в Україну, безкінечні обстріли та мінування, твердо вирішила приєднатися до команди управління вибухотехнічної служби Головного управління Національної поліції в Одеській області.

Наша колега наполегливо освоювала навички у підрозділі під наставництвом нинішнього начальника Михайла Берлінського: матеріальну базу, механізм роботи боєприпасів та вибухових предметів. Далі поїхала на навчання до Житомира, де стала вже сертифікованим сапером і повноцінною бойовою одиницею у команді вибухотехніків поліції Одещини.

«Думаю, для роботи вибухотехніком треба хоробре серце і холодний розум. Освоїти цю професію до снаги кожному, головне – бажання. Крім того, у нас такий колектив, що завжди допоможе, підтримає, ніколи не відмовить у пораді», - каже поліцейська.

Всі дії вибухотехніків на місці події направлені на забезпечення безпеки людей. 

«Не завжди боєприпас, який прилітає, вибухає. Може вибухнути лише частина. Наше завдання - відвести громадян на безпечну відстань. Далі ми оцінюємо, чи його можна транспортувати, якщо так, то розряджаємо, вивозимо і знищуємо. Якщо не можна транспортувати, то забезпечуємо його знищення на місці виявлення, але так, щоб унаслідок вибуху не постраждали люди та сусідні будівлі. Кожен випадок ретельно прораховуємо щодо можливих наслідків», - розказує Оксана про роботу на місцях викликів.

Якщо є вірогідність нештатного спрацювання боєприпасу, вибухотехніки користуються робототехнікою, яка є у їхньому арсеналі. Але не кругом робот може під’їхати. У таких випадках все залежить від майстерності вибухотехніків: права на помилку у них немає.

На виклики, не зважаючи на їх складність та небезпеку, виїжджають усі – і досвідчені, і молоді фахівці. Керівник Оксани, підполковник поліції Михайло Берлінський пояснює: 

«Нема такого, щоб на складні випадки їздили лише досвідчені, а на легкі – без великого досвіду. Кожен виклик – це досвід, який ми щодня здобуваємо усі разом. Щодня з’являється дуже багато нових видів озброєння, боєприпасів. Ми постійно навчаємося, щоб зрозуміти механізм їх роботи та спрацювання».

Оксана зауважує, що найважче для неї на виїздах морально – бачити біль людей, які постраждали від агресії російських окупантів. У важкі моменти її підтримує чоловік та 12-річний син, який пишається мамою, попри її постійну зайнятість. А мама гордиться своїми рідними, колегами, земляками, які у різний спосіб боронять та підтримують Україну.

Відділ комунікації поліції Одещини 


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux