Портал в режимі тестування та наповнення
Міжнародні партнери передали Нацполіції пересувні криміналістичні лабораторії
Опубліковано 16 грудня 2021 року о 17:20

Сьогодні, 16 грудня, відбулася передача десяти пересувних криміналістичних лабораторій. Отримані автомобілі зі спеціальним оснащенням допоможуть поліцейським ефективніше розслідувати тяжкі злочини та боротися з організованою злочинністю.

Захід відбувся за участі заступниці міністра МВС України Мері Акопян, заступника Голови Національної поліції України Максима Цуцкірідзе, заступника Голови Консультативної місії ЄС (КМЄС) в Україні Фредріка Весслау, керівника з операційних питань секції 1 «Належне врядування та демократизація» Представництва ЄС в Україні Ксав'є Камю та керівника програм регіонального офісу ЮНОПС Марко Вуячича. 

Спеціальні пересувні лабораторії  для експертів-криміналістів були придбані у межах комплексу заходів підтримки України з боку Європейського Союзу, зокрема програми «ПРАВО-Поліція» за підтримки Управління ООН з обслуговування проєктів (ЮНОПС) та Консультативної місії ЄС в Україні. 

Мобільні лабораторії отримали експерти-криміналісти дев'яти областей України — Київської, Одеської, Львівської, Кіровоградської, Вінницької, Хмельницької, Полтавської та Чернівецької. 
Одна з таких лабораторій буде передана Національній академії внутрішніх справ для практичного навчання майбутніх експертів-криміналістів методик огляду місця події та збирання речових доказів. 

Мері Акопян зазначила, що пересувні криміналістичні  лабораторії  - це та сучасна техніка, яка допоможе швидше, оперативніше і якісніше збирати докази на місці скоєння тяжких та особливо тяжких злочинів. 

«Головна ціль Міністерства внутрішніх справ і Національної поліції – це забезпечення верховенства права в Україні і забезпечення прав людини. А для цього нам потрібна сучасна техніка, висока кваліфікація наших офіцерів. Ми вдячні нашим партнерам, які продовжують послідовно підтримувати Міністерство внутрішніх справ і Національну поліцію. Представництво Європейського союзу, Консультативна місія Європейського союзу, Управління впровадження проектів ООН в Україні – це наші партнери, які добре розуміють, що саме нам потрібно для покращення рівня служби Національної поліції. Тож ми вдячні за таку послідовну підтримку», - підкреслила заступниця Міністра внутрішніх справ України.

За словами заступника Голови Нацполіції Максима Цуцкірідзе щорічно в державі вчиняється 1 млн 800 тис. кримінальних правопорушень. Кожен 5-й злочин вчинений в умовах неочевидності, тобто особа, яка його скоювала, приховувала свої наміри. Для розкриття, документування таких злочинів потрібні спеціальні знання й сучасна європейська техніка. 

«Завдяки проєкту "ПРАВО-Поліція", фінансуванню Європейського Союзу, зокрема Консультативній місії ЄС, ми сьогодні отримуємо 10 сучасних мобільних криміналістичних пересувних лабораторій, які оснащені найвищими й найсучаснішими витратними матеріалами. Зокрема балістичною, біологічною, трасологічною та одорологічною валізами», - повідомив заступник Голови Національної поліції Максим Цуцкірідзе.

Окрім цього, Максим Цуцкірідзе зауважив, що отримане обладнання допоможе спеціалістам-криміналістам  на практиці застосовувати сучасні методи належного і ефективного документування злочинів, які сьогодні використовуються в провідних європейських державах.  Також він подякував іноземним колегам за плідну співпрацю і постійну підтримку відомства.

«Більше 95 відсотків всіх оглядів місць скоєння злочинів відпрацьовуються відділами криміналістичного забезпечення. Для того, щоб виконувати роботу якісно, фахівці мають мати добре обладнання та професійні знання. Ми вітаємо позитивні зміни в відомстві та продовжимо й надалі підтримувати як Національну поліцію, так і Міністерство внутрішніх справ», — сказав заступник голови Консультативної місії ЄС в Україні Фредрік Весслау. 

Керівник з операційних питань секції 1 «Належне врядування та демократизація» Представництва ЄС в Україні Ксав'є Камю зазначив, що міжнародні партнери в довгостроковій перспективі підтримують процес реформ в Україні. Зокрема через програму «ПРАВО-Поліція» надається різнопланова підтримка, а це – консультації, експерти, а також обладнання для підвищення ефективності та результативності роботи Національної поліції.

Марко Вуячич зауважив, що представники ЮНОПС дотримуються думки, що реформа поліції є необхідним компонентом для забезпечення верховенства права в Україні. 

«Наша підтримка надається в контексті програми “ПРАВО-Поліція”, яка передбачає надання високоякісного обладнання, транспортних засобів. Окрім цього, також забезпечується навчання, експертна підтримка та інші форми допомоги, які разом сприяють модернізації, трансформації українських правоохоронних органів і забезпеченню їхньої можливості протидіяти організованій злочинності», — заявив Марко Вуячич, керівник програм регіонального офісу ЮНОПС.

Управління комунікації
Національної поліції України


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux