Портал в режимі тестування та наповнення
Житель Подільського району отримав обвинувальний вирок суду за вчинення домашнього насильства
Опубліковано 20 серпня 2024 року о 10:30

Суд призначив 45-річному чоловіку пробаційний нагляд строком на один рік і шість місяців. Крім того, засуджений зобов’язаний пройти пробаційну програму щодо подолання домашнього насильства.

Протягом минулого року 36-річна жінка кілька разів зверталась по допомогу до поліції через агресивну поведінку свого чоловіка. Під час побутових непорозумінь він принижував та залякував її, чинив психологічний тиск.

За домашнє насильство поліцейські склали відносно правопорушника три протоколи, що передбачено статтею 173-2 Кодексу України про адміністративні правопорушення. За рішенням суду, чоловіка було покарано штрафом.

Поліцейські попереджали його про кримінальну відповідальність, яка загрожувала йому за систематичне вчинення домашнього насильства. Однак належних висновків для себе він не зробив. Чергова сварка між подружжям сталася вже в цьому році. Нетверезий чоловік висловлювався в бік дружини нецензурною лайкою, принижував, погрожував побиттям, через що потерпіла мусила втекти до сусідів, які і викликали поліцейських. 

Слідчі розпочали провадження за ознаками статті 126-1 Кримінального кодексу України. Призначили судово-психологічну експертизу, якою було визначено, що потерпіла має зміни в емоційному стані, які перешкоджають активному соціальному функціонуванню її як особистості і виникли внаслідок вчиненого відносно неї систематичного домашнього насильства. Зібрали достатньо доказів вини фігуранта.

На підставі зібраної доказової бази слідчі під процесуальним керівництвом Подільської окружної прокуратури висунули чоловіку обвинувачення в умисному систематичному вчиненні психологічного насильства щодо подружжя, з якою він перебуває у сімейних відносинах, що призвело до психологічних страждань та погіршення якості життя потерпілої.

Обвинувальний акт поліцейські скерували до суду, який, дослідивши докази, визнав обвинуваченого винним і призначив йому покарання у вигляді пробаційного нагляду строком на один рік і шість місяців. Засуджений повинен періодично з`являтися для реєстрації до уповноваженого органу з питань пробації, повідомляти про зміну місця проживання, погоджувати виїзд за межі України. Також суд зобов’язав чоловіка виконувати заходи, передбачені пробаційною програмою «Подолання домашнього насильства».

Поліцейські вкотре закликають громадян не терпіти сімейних тиранів, а одразу дзвонити на спецлінію «102» або звертатися до найближчого територіального підрозділу поліції. Крім того, цілодобову психологічну та юридичну консультації з питань запобігання домашньому насильству, торгівлі людьми та гендерній дискримінації потерпілі можуть отримати за номером Національної безкоштовної «гарячої лінії» 116-123 та номером Урядової «гарячої лінії» 15-47. Більше інформації щодо протидії домашньому насильству можна отримати в чат-боті МВС: police_helpbot.

Подільське районне управління поліції Одещини


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux