Портал в режимі тестування та наповнення
Здійснювали фейкові прийоми пацієнтів: одеські поліцейські викрили чотирьох лікарок комунальної медичної установи у несанкціонованій зміні інформації
Опубліковано 10 липня 2024 року о 12:00

Для отримання більше грошей від держави працівниці лікарні вносили до електронної системи охорони здоров’я неправдиві відомості про нібито надані ними медичні послуги людям, двоє з яких померли ще напередодні маніпуляцій із базою. Медикиням повідомлено про підозру. Їм загрожує покарання штрафом або виправними роботами.

Викрили правопорушниць слідчі відділу поліції № 5 Одеського районного управління поліції № 1 спільно зі співробітниками управління протидії кіберзлочинам в Одеській області та Управління Служби безпеки України в Одеській області.

Поліцейські встановили, що дерматовенеролог, невропатолог, офтальмолог та терапевт, використовуючи службові комп’ютери та персональні ключі доступу до бази даних ЕСОЗ, вносили до неї недостовірні відомості щодо нібито проведених оглядів пацієнтів, які насправді за отриманням медичної допомоги до них не звертались. Вибір щодо даних того чи іншого «відвідувача» здійснювався рандомно зі списку людей, які колись проходили лікування і історії захворювань яких зберігалися у системах охорони здоров’я. Дві лікарки вдалися до системних маніпуляцій, навіть не перевіривши, що уявні пацієнти померли – один за місяць, а інший за кілька днів до дати «прийому» у медичній установі. І хоча громадянам не надавались лікарські послуги, вони оплачувалися державою.

«Ми задокументували протиправну діяльність лікарок та під процесуальним керівництвом Приморської окружної прокуратури міста Одеси повідомили їм про підозру у несанкціонованій зміні інформації, яка оброблюється в автоматизованій системі, вчиненій особою, яка має право доступу до неї. Таке правопорушення кваліфікується за ч. 1 ст. 362 Кримінального кодексу України і карається штрафом від 34 тис. до 68 тис. грн або виправними роботами на строк до двох років. Нині підозрювані перевіряються на причетність до скоєння аналогічних діянь», - зазначив старший слідчий територіального підрозділу поліції Геннадій Грозов.

Одеське районне управління поліції № 1



Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux