Портал в режимі тестування та наповнення
«За межами населених пунктів автомобілі мають рухатися з увімкненими ходовими вогнями або ближнім світлом фар постійно», - Дмитро Слюта
Опубліковано 20 листопада 2023 року о 16:30

Ми продовжуємо серію відео з начальником відділу розслідування злочинів у сфері транспорту слідчого управління ГУНП в Одеській області Дмитром Слютою про ДТП на наших дорогах. Сьогодні майор поліції говоритиме про нововведення для їзди за межами міста та у місті.

– Правила дорожнього руху в Україні наближують до стандартів Євросоюзу. Важливі зміни стосуються різних аспектів, як-от місця для паркування, включення ходових вогнів, підвищення безпеки дітей та маркування навчальних автомобілів. Детальніші відомості про нові правила є в постановах Кабінету Міністрів України № 1105, № 1128 та №1306, - зазначає поліцейський.

Важливою зміною в ПДР, зауважує Дмитро Слюта, є вимога щодо вмикання ходових вогнів поза містом. Раніше, для забезпечення безпеки під час руху транспортних засобів в осінньо-зимовий період, водії повинні були увімкнути ходові вогні або ближнє світло фар навіть в світлий час доби, з 1 жовтня по 1 травня. Проте з 20 жовтня 2023 року Кабінет Міністрів прийняв зміни до цієї норми, скасувавши часові обмеження. 

– Тепер поза межами населених пунктів автомобілі мають рухатися з увімкненими ходовими вогнями, а в разі їх відсутності в конструкції транспортного засобу - ближнім світлом фар постійно, без врахування пори доби та року. Ця нова норма Правил дорожнього руху набула чинності з 25 жовтня 2023 року, - наголошує майор поліції і додає, що ця практика успішно функціонує в країнах Європейського Союзу та, згідно з даними Європейського дослідницького інституту з безпеки дорожнього руху, призвела до зниження кількості дорожньо-транспортних пригод, які сталися у світлий час доби, на 10-15 %.

У наступному відео начальник відділу розслідування злочинів у сфері транспорту СУ ГУНП в Одеській області Дмитро Слюта далі говоритиме про нововведення для їзди за містом та у місті, а саме щодо маркування для навчальних транспортних засобів.

Для тих, хто не бачив минулі відео, нагадаємо: у них йшлося про статистику ДТП та смертності на дорогах, причини виникнення автопригод загалом та причини дитячого травматизму на автошляхах зокрема, правила маневрування та проїзду пішохідних переходів, правила руху вночі, у негоду та тунелях, правила руху для двоколісних транспортних засобів.


Відділ комунікації поліції Одещини


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux