Портал в режимі тестування та наповнення
Європейські стандарти забезпечення прав затриманих та їх реалізація на Одещині на прикладі роботи оновленого ІТТ у Білгороді-Дністровському
Опубліковано 13 травня 2023 року о 09:25

Ізолятор тимчасового тримання № 7, облаштований за сучасними міжнародними зразками, працює понад два роки. За цей період у ньому утримувалося більше 700 осіб, і від жодної не було скарг та нарікань. Про роботу осучасненого ІТТ, розповів начальник відділу організаційного забезпечення діяльності місць тимчасового тримання осіб ГУНП в Одеській області Олексій Усатий.

«Ми робимо все, щоб права громадян, які потрапили до ізолятора тимчасового тримання, не порушувалися, і технічно-матеріальна база ІТТ теж має відповідати цій меті. Ізолятор був побудований ще у 1976 році, в радянських традиціях ставлення до затриманих, тож, звісно, не відповідав усім сучасним нормам права. У ньому і раніше проводили ремонти, але протягом 2019-2021 років ІТТ повністю реконструювали в рамках пілотного проєкту Національної поліції «ITT Сustody Records». Наразі він обладнаний сучасними технологіями та засобами безпеки, які забезпечують охорону утримуваних осіб», - розповів капітан поліції.

Він зазначив, що ця інформаційна підсистема цілодобово фіксує всі дії, які відбуваються із затриманими особами, що забезпечує гарантії базових прав затриманих та унеможливлює безпідставні звинувачення у порушенні законодавства працівниками поліції. Також з цією метою в ізоляторі працюють інспектори з дотримання прав людини.

В ІТТ є кімнати для обшуку та попереднього тримання, проведення слідчих дій, зберігання речей утримуваних осіб та побачень, кабінет медичного працівника, дворики для прогулянок. Сім камер для утримуваних осіб, де можуть розміститися 17 людей, відповідають усім сучасним вимогам тимчасового перебування, зокрема існує спеціальна кімната для осіб з особливими потребами.

«За понад два роки експлуатації установи у ній утримувалося більше 700 осіб, і від жодної не було скарг та нарікань на умови перебування», - наголосив Олексій Усатий. 

Роботу ІТТ інспектували різні наглядові організації, такі як Секретаріат Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини, органи прокуратури, Департамент головної інспекції та дотримання прав людини Національної поліції України, представники адвокатських об'єднань.

На питання, у чому важливість такого рівня утримання, керівник служби відповідає просто: «Незалежно від того, порушила людина закон чи ні, вона залишається людиною з правами, які повинні бути захищені законодавством. Це питання професійності та відповідальності поліцейських і справедливого ставлення держави до громадян».

Довідково: на Одещині дев’ять ізоляторів тимчасового тримання. Система Custody Records – цілодобова відеофіксація всього, що відбувається із затриманими, із внесенням відповідних даних до електронної бази, впроваджена у всіх ІТТ. До кінця року заплановано відремонтувати ще три ІТТ, всі інші – на шляху вдосконалення.



Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux