Портал в режимі тестування та наповнення
Він життя присвятив правоохоронним органам, щоб розказати про них нащадкам
Опубліковано 13 грудня 2020 року о 10:30

Мова про директора музею поліції Одещини Володимира Гавриловича Ковтуна, якому сьогодні виповнюється 80. Пристрасний любитель історії,  загартований працею слюсаря, він юнаком з ентузіазмом вступив у ряди правоохоронців і донині, будучи вже сивочолим, полковник у відставці залишається відданим роботі, завзято збираючи пам’ять про людей, які розбудовували та захищали рідний край.

Народився Володимир Гаврилович 13 грудня 1940 року на Одещині в родині вчителів. Статус сина директора школи з самого малку зобов’язував маленького Володю берегти честь родини, більше навчатися, менше бешкетувати, одним словом, бути у всьому кращим за однолітків.

Про себе Володимир Гаврилович розповідає з гумором. Каже: щодо самого себе у нього особливих планів не було і після школи він пішов працювати на завод, відслужив в армії і знову повернувся до слюсарства. Але далася взнаки жага у всьому допомагати оточуючим. Чуйного юнака рекомендували в дружинники, а згодом 23-річного Володю, як одного зі зразкових та активних помічників правоохоронців, направили до вишу вивчати юриспруденцію.

Через два роки 25-річного Володимира рекомендували на роботу в міліцію і він, працюючи на заводі і навчаючись на юрфаці, приступив до виконання завдань оперуповноваженого так званого відділу боротьби зі спекуляцією, порушеннями правил валютних операцій, фальшивомонетниками в Міському управлінні міліції міста Одеси.

«Молоді і завзяті, ми боролися зі спекуляцією в Одесі і вважали, що ось-ось її знищимо, - згадує Володимир Гаврилович, жартуючи, - та як показує практика, боролися ми добре, але марно: в місті досі повно спекулянтів».

За довгі роки служби Володимир Гаврилович інспектував у штабі територіальні підрозділи, викладав в учбовому пункті та школі міліції, очолював батальйон з охорони особливо важливих об’єктів, відділ кадрів УВС. Та з особливим трепетом правоохоронець згадує роки, коли працював дільничним і рятував неблагонадійних людей від в’язниці. Каже: щасливі очі їхніх дітей були сенсом усіх зусиль дільничного.

Останні десять років Володимир Гаврилович очолює музей поліції Одещини і разом зі своєю командою плідно працює над збереженням для нащадків історії про людей, які докладали і докладають зусиль для розбудови та захисту свого краю. Він з гордістю показує кожен роздобутий артефакт (а за 40 років існування храму доблесті та честі тільки в його залах виставлено більше семи тисяч експонатів, не кажучи про кілька десятків тисяч, що зберігаються у сховищах) і радіє тому, що може розказати людям про героїв, яким вони належали.

Володимир Гаврилович живе роботою і попри поважний вік не поступається молоді в енергійності та завзятості. Ми вітаємо його з днем народження і бажаємо ще довгі-довгі роки залишатися в рядах правоохоронців, міцного здоров’я та натхнення від людей, задля яких він працює.

Фото з домашнього архіву музейника-правоохоронця.

Відділ комунікації поліції Одеської області


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux