Портал в режимі тестування та наповнення
Відрядження, що змінило світосприйняття: полковник поліції Олександр Табаков ділиться спогадами про своє перебування у Бучі
Опубліковано 30 вересня 2023 року о 10:00

Очолюваний ним зведений загін вінницьких поліцейських проводив на територіях Бучі та Ірпеня контрдиверсійні заходи відразу після звільнення цих міст від ворога.

Поліцейський з досвідом перебування в зоні Антитерористичної операції був шокований побаченим: розбомблені будинки, залишки військової техніки, вкриті снарядами та залишками мін вулиці. Кожен крок тут становив небезпеку. Люди, які мешкали в цих населених пунктах, із заляканими обличчями непомітно перебігали між будинками, побоюючись незнайомців в однострої.

Тільки розібравшись, що це українські поліцейські, містяни почали виходити з укриттів та схованок, розповідали про нелегке життя в окупації, про те, як ховали у дворах будинків загиблих від обстрілів знайомих і сусідів, про психологічний тиск,  нестачу їжі. Таке не кожен витримає. Деякі допомагали солдатам ворога, але більшість не зрадила Батьківщині.

Поліцейські щодня проводили роботу з викриття колаборантів, мародерів, перевіряли кожен двір та квартиру, прилеглу до будинків територію. При виявленні снарядів та вибухонебезпечних предметів викликали саперів, а при виявленні свіжих поховань – слідчо-оперативну групу.

«Ми щодня бачили дітей без посмішок на обличчях, та намагалися хоч якось допомогти їм та їхнім батькам, ділилися з ними продуктами харчування, водою, медикаментами», - згадує поліцейський.

На питання, як сім'я сприйняла небезпечне відрядження, Олександр Миколайович посміхається: «Дружина моя – офіцер поліції і знає, що таке присяга. Звичайно, вона хвилювалася, але розуміла, що це відрядження – сувора необхідність. Її підтримку я відчуваю завжди і дуже їй за це вдячний. Але, побачивши обличчя війни впритул, я дуже хочу, щоб українські діти жили у мирній квітучій країні та ніколи більше в житті не бачили страхіття війни».

Керівництво Главку та Національної поліції високо оцінило службу підполковника Табакова та очолюваного ним зведеного загону, йому було присвоєно позачергове звання. Погони полковника поліції йому вручив тодішній голова правоохоронного відомства Ігор Клименко.

Зараз Олександр Миколайович Табаков очолює відділення поліції № 1 Подільського районного управління поліції. Він працює на цій посаді недовго, але сподівається налагодити роботу підлеглих йому співробітників так, щоб мешканці регіону почувалися захищеними.

Подільське районне управління поліції Одещини


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux