Портал в режимі тестування та наповнення
В Одеському районі поліцейські задокументували факти продажу слабоалкогольних напоїв неповнолітнім
Опубліковано 16 січня 2023 року о 09:54

Заходи проводили ювенальні поліцейські Одеського районного управління поліції № 2 в рамках відпрацювання території обслуговування. Не обійшлося без складання адміністративних матеріалів.

Аби перевірити, чи всі продавці дотримуються заборони щодо продажу слабоалкогольних, алкогольних напоїв та тютюнових виробів особам, які не досягли 18 років, ювенали проведи рейди по торговельних закладах. У Великодолинській громаді поліцейські зафіксували, як продавчині реалізували двом 16-річним хлопцям слабоалкогольні енергетичні напої. Ще один подібний випадок стався в Чорноморській громаді, де 17-річній дівчині продали пляшку слабоалкогольного пива. А в Южненській ОТГ у крамниці продавчиня продала 15-річній дівчині пачку цигарок.

Під час розмови працівниці магазинів пояснили правоохоронцям, що покупці на вигляд здалися їм повнолітніми, тому вони не перевірили в них документи.

Відносно громадянок правоохоронці склали протоколи за ч. 2 ст. 156 (Порушення правил торгівлі пивом, алкогольними, слабоалкогольними напоями, тютюновими виробами, електронними сигаретами та рідинами, що використовуються в електронних сигаретах, пристроями для споживання тютюнових виробів без їх згоряння) КУпАП.

Адміністративні матеріали поліцейські направили на розгляд адмінкомісій. 

Правопорушницям загрожує покарання штрафом від чотирьохсот до восьмисот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (6800 – 13600 гривень).

Поліція закликає громадян повідомляти про випадки продажу неповнолітнім алкогольних напоїв і тютюнових виробів, а продавців – не порушувати норми чинного законодавства.

Нагадаємо, що відповідно до Закону України «Про державне регулювання виробництва і обігу спирту етилового, коньячного і плодового, алкогольних напоїв, тютюнових виробів, рідин, що використовуються в електронних сигаретах, та пального» № 481/95-ВР від 19.12.1995 року (із змінами), забороняється продаж пива (крім безалкогольного), алкогольних, слабоалкогольних напоїв, вин столових, тютюнових виробів, електронних сигарет, рідин, що використовуються в електронних сигаретах, пристроїв для споживання тютюнових виробів без їх згоряння особам, які не досягли 18 років.

Якщо у продавця пива (крім безалкогольного), алкогольних, слабоалкогольних напоїв, вин столових, тютюнових виробів, електронних сигарет, рідин, що використовуються в електронних сигаретах, пристроїв для споживання тютюнових виробів без їх згоряння виникли сумніви щодо досягнення 18-річного віку покупцем, який купує такі товари, продавець повинен звернутися до такого покупця з вимогою пред’явити паспорт громадянина України або інший документ, що підтверджує його вік.

У разі відмови покупця надати такий документ продаж пива (крім безалкогольного), алкогольних, слабоалкогольних напоїв, вин столових, тютюнових виробів, електронних сигарет, рідин, що використовуються в електронних сигаретах, пристроїв для споживання тютюнових виробів без їх згоряння такій особі забороняється.

Одеське районне управління поліції № 2


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux