Портал в режимі тестування та наповнення
В Одесі поліцейські повідомили про підозру двом чоловікам у систематичному вчиненні психологічного домашнього насильства над рідними
Опубліковано 13 березня 2024 року о 14:45

Правопорушники кривдили літню матір та цивільну дружину. За скоєне їм  загрожує до двох років позбавлення волі.

Один чоловік вже судимий за аналогічне правопорушення, за яке отримав покарання у вигляді 150 годин громадських робіт, але належних висновків для себе не зробив. Впродовж останніх шести місяців поліцейські знову задокументували кілька випадків, як він, перебуваючи в стані алкогольного спʼяніння, ображав та принижував матір лайкою і погрожував фізичною розправою. 

Другий містянин також тривалий час, коли перебував у нетверезому стані, завдавав співмешканці психологічних страждань, вчиняючи вдома скандали, лаючись на жінку та погрожуючи їй побиттям.

Свою поведінку чоловіки пояснювали відсутністю коштів та зловживанням алкоголем. Відносно них  поліцейські складали протоколи за ч. 1 та ч. 2 ст. 173-2 Кодексу України про адміністративні правопорушення. Суд зобов’язував правопорушників сплачувати штрафи. Крім того, відносно чоловіка, який ображав цивільну дружину, правоохоронці виписували термінові заборонні приписи, якими забороняли у будь-який спосіб контактувати з постраждалою певний період. Обох порушників поліцейські поставили на профілактичний облік. 

Після надходження від жінок до поліції чергових заяв про вчинене відносно них насильство слідчі відділу поліції № 5 Одеського районного управління поліції № 1 та ОРУП № 1  розпочали провадження за ст. 126-1 Кримінального кодексу України, якою кваліфікується саме систематичне домашнє насильство. Під процесуальним керівництвом Приморської та Київської окружних прокуратур міста Одеси обом чоловікам повідомлено про підозру в умисному систематичному вчиненні психологічного насильства щодо особи, яка є близьким родичем, та іншої особи, з якою винний перебуває у сімейних відносинах, що призвело до психологічних страждань та погіршення якості життя потерпілої особи. За такі дії передбачене покарання громадськими роботами на строк від ста п’ятдесяти до двохсот сорока годин, або арештом на строк до шести місяців, або обмеженням волі на строк до п’яти років, або позбавленням волі на строк до двох років. Слідство триває.

Поліцейські вкотре закликають громадян не терпіти сімейних тиранів, а одразу дзвонити на спецлінію «102» або звертатися до найближчого територіального підрозділу поліції. Не замовчуйте проблему, адже це тільки посилює ваші страждання, дає кривднику привід ображати повторно і створює відчуття безкарності. Тільки разом, спільними зусиллями ми зможемо протистояти цьому негативному прояву.

Одеське районне управління поліції № 1 


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux