Портал в режимі тестування та наповнення
У поліції Одещини пройшов «круглий стіл» з питань запобігання та протидії домашньому насильству
Опубліковано 25 квітня 2023 року о 18:00

Організований він був тимчасово виконувачем обов’язків заступника начальника ГУНП в Одеській області, начальником слідчого управління Олександром Федорчуком. У заході взяли участь керівники слідчого управління, відділу дізнання, управління превентивної діяльності, ювенальної превенції ГУНП в Одеській області, представники уповноважених органів з питань пробації та Одеського державного університету внутрішніх справ.

Присутні обговорили шляхи покращення міжвідомчої взаємодії органів і служб, що здійснюють заходи у сфері запобігання та протидії домашньому насильству, насамперед притягнення до відповідальності осіб, які вчиняють домашнє насильство, ухиляються від проходження програми для кривдників, не виконують обмежувальні приписи та заходи.

«Щодня мобільні групи реагування на сімейні конфлікти, до складу яких входять слідчі, дільничні, ювенали та інші фахівці, відпрацьовують виклики щодо цієї категорії правопорушень по всьому регіону. Тільки впродовж січня-березня поточного року до підрозділів поліції надійшло 5798 заяв та повідомлень про вчинення домашнього насильства, з яких підтвердилися 3084. Це понад 30 випадків на добу», - зазначив заступник начальника УПД ГУНП в Одеській області Роман Кузьмич.

Заступниця начальника слідчого управління ГУНП в Одеській області Олена Продун зауважила: «Слід розуміти, що зміст поняття «правопорушення, пов’язане з домашнім насильством», значно ширший, бо може містити обтяжуючі обставини, наприклад, нанесення тілесних ушкоджень різного ступеня тяжкості, погрозу вбивством, зґвалтування тощо, і тягне за собою низку перепон, зокрема небажання потерпілих співпрацювати до кінця, аби можна було притягнути кривдників до відповідальності».

Удосконалення алгоритмів взаємодії служб під час досудового розслідування кримінальних проваджень щодо осіб, які вчинили домашнє насильство, дозволить підвищити кількість винесених підозрюваним обмежувальних заходів, захистити потерпілу особу від повторення злочину та профілактично вплинути на кривдника.

Крім того, за «круглим столом» його учасники обговорили позитивні зрушення у законодавстві, які покращать систему реагування на випадки домашнього насильства в Україні, зокрема впровадження в дію вимог ратифікованої Конвенції Ради Європи про запобігання насильству проти жінок і домашньому насильству та боротьбу з цими явищами. Надалі служби напрацьовуватимуть спільний алгоритм дій від моменту виклику на подію до виконання рішення суду та подальшого контролю за кривдником з метою недопущення повторного правопорушення та притягнення його до відповідальності у випадку нехтування судовим рішенням.

Відділ комунікації поліції Одеської області 


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux