Портал в режимі тестування та наповнення
Спричинив збитки Міністерству оборони України більш ніж на пів мільйона гривень: в Одесі правоохоронці викрили командира одного з батальйонів у розтраті бюджетних коштів
Опубліковано 23 травня 2023 року о 16:00

Зловживаючи своїм службовим становищем, військовослужбовець закупив парко-гаражне обладнання на мільйон гривень, що перевищувало його ринкову вартість більш ніж на 600 тисяч. За розтрату державних коштів у великих розмірах в умовах воєнного стану правопорушнику загрожує до восьми років позбавлення волі з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років.

Встановлено, що командир одного з батальйонів, у зв’язку із потребою проведення закупівлі парко-гаражного обладнання, доручив двом підлеглим моніторинг цінових пропозицій для визначення найбільш привабливих цін для закупівлі товару. Втім, незважаючи на отриману інформацію, що ринкова вартість потрібного їм обладнання фактично складає трохи більше 300 тисяч гривень, командир, реалізуючи свій злочинний умисел, спрямований на розтрату бюджетних коштів, наполіг на тому, щоб переможцем процедури закупівель стала ФОП, цінова пропозиція якої складала 1 000 000 гривень. А на заперечення підлеглих повідомив, що у разі не виконання зазначеної вимоги, ним будуть створені штучні перешкоди під час подальшого проходження військової служби, у тому числі шляхом відрядження військовослужбовців у район проведення активних бойових дій.

Складання та підписання завідомо невигідного договору про закупівлю парко-гаражного обладнання стало підставою для відрахування з бюджету вище зазначеної суми коштів, що перевищувала ринкову вартість предмету договору на понад 600 тисяч гривень, і призвело до спричинення збитків державі в особі Міністерства оборони України.

На підставі зібраних правоохоронцями доказів фігуранту повідомили про підозру у вчиненні злочину, передбаченого ч. 4 ст. 191 Кримінального кодексу України, тобто в розтраті чужого майна шляхом зловживання службовою особою своїм службовим становищем, вчиненій у великих розмірах в умовах воєнного стану. Такі дії караються позбавленням волі на строк від п'яти до восьми років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років.

Зараз вирішується питання щодо обрання підозрюваному запобіжного заходу.

Заходи проводили детективи слідчого управління ГУНП в Одеській області за оперативного супроводу  співробітників Департаменту військової контррозвідки Служби безпеки України під процесуальним керівництвом Спеціалізованої прокуратури у сфері оборони Південного регіону.

Триває слідство.


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux