Портал в режимі тестування та наповнення
Психологічна безпека та підтримка усіх учасників освітнього процесу є такою ж важливою, як і фізична: в Одесі презентували нову «Концепцію системи забезпечення безпеки в закладах освіти»
Опубліковано 14 вересня 2023 року о 15:15

Вона розроблена за ініціативи Фонду Президента України у співпраці з Міністерством освіти і науки та Міністерством внутрішніх справ, за підтримки «ЮНЕСКО». Концепція передбачає розробку державної політики, протоколів та інструментів для підтримки психічного здоров'я та надання психосоціальної допомоги в системі освіти з одного боку, та сприяння впровадженню системи безпечного освітнього середовища та його управління – з іншого, враховуючи свій досвід та досвід інших країн, які потерпають від військових конфліктів.

Одеська область обрана одним із пілотних регіонів, де вперше будуть здійснюватися всі елементи безпекової Концепції. Під час презентації представники Офісу Президента, МВС, МОН, Голова Одеської військової цивільної адміністрації, керівники обласної прокуратури, обласної поліції, обласного департаменту освіти та представники ЮНЕСКО обговорили пілотний проєкт з освітянами та головами територіальних громад Одещини.

Присутні акцентували увагу на пріоритеті державної освітньої політики у створенні безпечного середовища для освітян, учнів та батьків, адаптуванні сфери української освіти до реалій сьогодення – ракетних обстрілів, атак ударними безпілотниками, мінної небезпеки та інших викликів як на фізичному, так і на психологічному рівнях, що включає законодавчий елемент, політичні ініціативи та конкретні інструменти. 

«Для забезпечення безпечного простору учасникам освітнього процесу представники ДСНС, Національної поліції, органів державної влади постійно здійснюють обстеження закладів освіти, надають рекомендації щодо посилення відповідних безпекових складових. Крім того, поліція посилила свою присутність у навчальних установах, адаптувала маршрути патрулювання нарядів до них, за кожною закріпила конкретних правоохоронців. Також спільно з ДСНС забезпечується систематичне відвідування закладів освіти з метою проведення профілактичних заходів, бесід з учнями, батьківською громадою та педагогічним колективом», - зазначив начальник Управління ювенальної превенції Національної поліції України Василь Богдан.

«Ми орієнтуємося на профілактичну складову, йдемо на випередження, не чекаючи поки станеться якась подія – вживаємо заходів з профілактики нещасних випадків і травмування, протидії всім формам насильства та жорстокого поводження з дітьми, у тому числі і мінної безпеки», - додав заступник начальника Головного управління Національної поліції в Одеській області Денис Захарченко. 

Втім, не менш важливою за фізичну безпеку є психологічна підтримка усіх учасників освітнього процесу. Для поліпшення психологічного здоров’я дітей, а також членів їх родин, які постраждали від насильства, булінґу, потерпіли від кримінальних правопорушень, отримали психологічні травми унаслідок військової агресії російської федерації, поліцією у тісній співпраці із партнерами «Благодійний фонд «Хепі Майнд Хелп» вже майже завершено підготовку онлайн-тренажера «Психологічний тренажер для підлітків». Цей інтерактивний інструмент допоможе підліткам самостійно на будь-якому мобільному пристрої, планшеті або комп'ютері робити у рандомному порядку щодня або за потреби комплекс спеціально підготовлених вправ, які мають профілактичний ефект для поліпшення психологічного здоров'я, допоможуть розвивати емоційну стійкість, зменшити стрес та тривожність, підвищити самосвідомість. Крім того, психологічні вправи навчають молодь стримувати негативні емоції, розуміти і вирішувати конфлікти, підтримують внутрішній баланс та психологічний комфорт.

В рамках робочої зустрічі учасники засідання відвідали один із закладів загальної освіти міста Одеси, де ювенальні поліцейські спільно з представниками ДСНС провели для малюків «урок безпеки», скориставшись класом безпеки, який було облаштовано напередодні. На дітей чекали показові заняття, ознайомлення зі спеціальними автомобілями та засобами. Варто зазначити, що під час заходів пролунав сигнал «Повітряна тривога» і учні разом із вчителями та гостями спільно спустилися в укриття, чим показали свою відповідальну поведінку.

Робота над нормативним врегулюванням актуальних безпекових питань триває.


Відділ комунікації поліції Одещини


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux