Портал в режимі тестування та наповнення
Будьте обачними! Аферисти відпрацьовують нову схему шахрайства на добросовісних продавцях
Опубліковано 04 травня 2019 року о 12:50

Дурять тих, хто продає товар через платформи онлайн-оголошень.

Неодноразово ми застерігали громадян від сумнівних купівель в інтернет-просторі, особливо тих, що вимагають передоплати за товар, оскільки часто-густо такі угоди закінчуються перерахунком грошей на картку «продавця» та видаленням останнім неправдивого оголошення.

Сьогодні на часі попередити, що шахраї зайшли з іншого боку і вводять в оману добросовісних продавців. Одна ошукана жертва зловмисників вже звернулася по допомогу до поліції. За наданими нею відомостями проводиться досудове розслідування за ч. 1 ст. 190 Кримінального кодексу України.

Отож, якщо ви продаєте щось через сайти оголошень, майте на увазі: вам може зателефонувати «атовець», «моряк», «дуже зайнята людина», яка весь час у відрядженнях, і сказати, що хоче придбати ваш телефон, планшет, ноутбук тощо, але за ним приїде сват, брат або просто знайомий. Він пересвідчиться у якості товару і якщо з тим все гаразд, «клієнт» перерахує кошти на вашу картку, а ви віддасте його посильному товар.

За кілька днів знайомий вашого клієнта назначить з вами зустріч, пересвідчиться у тому, що ваш товар справний, зателефонує спільнику і скаже, що можна купувати. І тут УВАГА! За кілька хвилин ви отримаєте смс-повідомлення про те, що на вашу картку зарахована відповідна домовленості з клієнтом сума грошей. Транслітерація буде повністю відповідати тій, що зазвичай надходить від оператора вашого банку, але адресат зовсім інший. Мабуть, не варто зазначати, що насправді ніхто ніяких коштів на картку не перерахує. Це звичайне шахрайство, яке розраховане  на неуважних або надто довірливих людей, які віддадуть свій товар, не пересвідчившись у наявності грошей на картці.

Наша заявниця переконалася у цьому, коли спробувала розрахуватися у магазині за покупки, а на картці не виявилося достатньої суми коштів.

Тож будьте пильними, аби не дати жодного шансу зловмисникам, а якщо так трапилося, що хтось вже попався на гачок шахраїв, зверніться по допомогу до поліції: спільними зусиллями їх здолати легше.

Відділ комунікації поліції Одеської області


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux