Портал в режимі тестування та наповнення
Про знавців людської душі та джерело постійної підтримки – психологів поліції Одещини
Опубліковано 23 квітня 2023 року о 09:00

До Всеукраїнського дня психолога, який вже традиційно відзначається 23 квітня.

У надважкі часи особливо цінуємо ми людей, які вміють підтримати й підбадьорити, розібратися в переживаннях та допомогти знайти вихід із будь-якої складної ситуації. Працівники відділу психологічного забезпечення Головного управління Національної поліції в Одеській області обрали цю тонку науку своїм фахом і супроводжують колег-поліцейських впродовж усього їхнього професійного шляху.

Відділ психологічного забезпечення УКЗ ГУНП в Одеській області розпочав своє функціонування ще у 2000 році, коли стала очевидною потреба у спеціалістах вузького профілю, які могли б супроводжувати особовий склад правоохоронних органів та надавати йому, в разі необхідності, професійну психологічну допомогу.

Основними напрямками діяльності психологічної служби завжди була психопрофілактична та психокорекційна робота. До неї відноситься спектр заходів із підвищення ефективності поліцейської діяльності. Психологи беруть участь у відборі кандидатів на службу, а молодих спеціалістів адаптуют до умов службової діяльності, допомагають їм долати труднощі, пов’язані із взаємодією та спілкуванням, керівникам дають поради щодо ефективного управління колективом, за потреби проводять лекційні та тренінгові заняття на тему ефективної комунікації, особистісного зросту, стресостійкості, подолання негативного впливу, пов’язаного зі стресовими ситуаціями, надання першої психологічної допомоги тощо. Зокрема, фахівці запровадили «психотерапевтичні групи поліцейських Одещини», на яких у рамках групової психотерапії відтворюють та обговорюють напружені ситуації, які з ними відбувалися, обмінюються інформацією, шукають шляхи та стратегії подолання актуальних проблем.

У співпраці з фахівцями кафедри криміналістики та психології Одеського державного університету внутрішніх справ поліцейські-психологи розробляли напрямки роботи та механізми взаємодії під час спілкування з неповнолітніми у «кімнаті, дружній до дітей», за міжнародними протоколами. Адже робота з неповнолітніми свідками, потерпілими або підозрюваними потребує особливих навичок – психолог допомагає дитині заспокоїтися та сконцентруватися на запитаннях слідчого, мінімізує та не допускає повторної травматизації психіки дитини, сприяє отриманню достовірних показів про подію, правопорушення й осіб, які його вчинили.

Наші психологи долучилися до виконання завдань Національної програми психічного здоров’я та психосоціальної підтримки, яка була ініційована першою леді країни Оленою Зеленською. В рамках програми вони допомагають громадянам подолати стрес, пов'язаний з війною, та наслідки пережитих травматичних подій, запобігти розвитку психічних розладів. Зокрема, нещодавно вони разом з колегами із Кіровоградської та Полтавської областей їздили у відрядження на деокуповану територію Херсонщини, де організували психологічне супроводження поліцейських, які зараз несуть там службу. Також психологи провели заходи з профілактики стресу та методів самодопомоги з держслужбовцями міста Миколаєва.

Крім того, наші фахівці допомагають цивільному населенню покращити психоемоційний стан і впоратися із тривогами. Особливо активно така робота проводилася у періоди постійних блекаутів у «пунктах незламності».

Дякуємо нашим психологам за підтримку та бажаємо їм наснаги в роботі, добробуту в сім’ях і душевного спокою.


Відділ комунікації поліції Одещини


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux