Портал в режимі тестування та наповнення
Поліцейський офіцер громади Богдан Петелько: «На Одещині я працюю віднедавна, але вже добре знаю територію обслуговування, а люди – мене»
Опубліковано 05 березня 2024 року о 09:30

Старший лейтенант поліції забезпечує правопорядок та безпеку в Авангардівській селищній об’єднаній територіальній громаді. Ми провели з ним робочий день і поцікавилися, які успіхи має безпековий проєкт і чи задоволене ним населення.

Богдан Петелько переїхав з родиною на Одещину з Хмельницької області, де два роки працював поліцейським офіцером Чемеровецької громади. Свою роботу він добре знає, тож швидко освоївся,  вивчив нову територію обслуговування та познайомився з її жителями. Каже: люди вже на вулиці впізнають. 

Авангардівська громада доволі велика і густонаселена, включає села Прилиманське та Нова Долина, селища Авангард, Радісне та Хлібодарське. В одному лише житловому комплексі «Сьоме небо» проживає більше 20 тисяч людей, і їх кількість постійно збільшується у зв’язку з внутрішнім переміщення громадян, які змушені покидати домівки в інших областях України, що часто обстрілюють російські окупаційні війська.

«У нас дуже гарна і доглянута громада. Люди підтримують чистоту та затишок, я ж дбаю про порядок, спокій та безпеку. Щоб ніхто не хуліганив, нічого не ламав, не крав. Щоб усі дотримувалися законів та тимчасових обмежень, обумовлених воєнним часом», - говорить поліцейський офіцер Авангардівської селищної об’єднаної територіальної громади Богдан Петелько.

У приватному секторі «шериф» загалом вирішує побутові проблеми людей, пов’язані із сімейними чварами, конфліктами між сусідами. Виховує підлітків, які галасують. Контролює осіб, що мають згубні звички і схильні порушувати громадський порядок.

На об’єктах торгівлі, зокрема на промтоварному ринку, який є одним із найбільших у Європі, поліцейському доводиться найчастіше мати справу з майновими злочинами. Розказує, як «по гарячих слідах» розкрив крадіжку  приладдя з будівельного магазину. Власники Світлана і Дмитро звернулись до офіцера  громади, він оперативно знайшов крадія і повернув людям майно. 

Почастішали шахрайства. Жителька громади, пані Світлана, приміром, звернулась до поліцейського, бо їй почали телефонувати нібито представники банку і казати, що хтось намагається зламати її банківський рахунок, та просити реквізити картки, щоб її заблокувати. Поліцейський пояснив, що так роблять лише аферисти і щоб нікому не називала конфіденційну інформацію. Шахраї відразу ж нею скористаються і знімуть гроші, які є на банківському рахунку жінки.

Багато уваги приділяє поліцейський офіцер громади сім’ям, які опинилися у складних життєвих обставинах. Саме з працівником служби у справах дітей Анастасією Дьоміною відвідали одну із таких родин в Хлібодарському. Обидва кажуть, що такі спільні перевірки дають позитивний результат, у родині є значні покращення.

Поліцейський розказує, що велику підтримку в роботі з такими сім’ями йому надають ювенальні поліцейські. 

«Цього року вони ініціювали допомогу родині, яку ми щойно відвідали, передали їй медикаменти, інгалятор для дитини та інші речі, яких вона потребувала. В Авангард відвозили підгузки та продукти сім’ї, в якій виховується дитина з опорно-руховим захворюванням. Працюємо з ювеналами в цьому напрямку досить тісно», - каже Богдан Петелько.

Одним із важливих напрямків роботи поліцейського є виховання учнівської молоді. Він ініціював у навчальних закладах безпековий проєкт «Щасливе дитинство». Разом з вчителями супроводжує школярів на пізнавальні екскурсії. Такими були зокрема відвідини музею та кінологічного центру поліції Одещини. 

«Я стараюсь заохотити діток до здорового способу життя, донести до них, що важливо бути порядними громадянами, і, звісно, показати, якою важливою є робота поліцейського», - пояснює «шериф». 

В Авангардівській гімназії директор Анна Марченко і її заступник з виховної роботи Галина Докторова розказують про тісну співпрацю з ПОГом. Кажуть: він постійно з ними на зв’язку, піклується про безпеку учнів, допомагає організовувати для них профілактичні заходи.

Виїжджає поліцейський і на місця обстрілів. На його території обслуговування вони теж були. Під час роботи на уражених об’єктах зі свого боку піклується насамперед про безпеку людей, відводить їх на безпечну територію і забезпечує охорону громадського порядку.

У поліцейського великий обсяг роботи, але й велике бажання робити корисну справу. Тож все виходить. Громадяни, з якими ми поспілкувалися, теж це підтверджують. Кажуть, що їхній «шериф» добросовісно виконує свої службові обов’язки, завжди надає допомогу, і взагалі з ним у своїй громаді вони почуваються безпечно.

Сам поліцейський дякує населенню за розуміння та підтримку і підкреслює важливість тісної співпраці. Також зауважує, що має потужну підтримку від керівництва Головного управління Нацполіції в Одеській області та органів місцевої влади, які створюють  всі умови для належного виконання службових обов’язків. Завдяки цьому він має у користуванні службове житло на території громади та службовий транспорт, що дуже важливо для оперативності та мобільності під час реагування на повідомлення і заяви громадян.

За потреби звертайтесь до свого «шерифа», він завжди на зв’язку. Кабінет поліцейського офіцера громади відділу превенції Одеського районного управління поліції № 2 старшого лейтенанта поліції Петелька Богдана Миколайовича наразі знаходиться в Авангардівському Центрі безпеки громадян на вулиці Спортивній, 20. До літа ж має бути обладнаний новий опорний пункт поліцейського офіцера громади на вулиці Центральній, 18. 

Відділ комунікації поліції Одещини


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux