Портал в режимі тестування та наповнення
Поліцейські застерігають громадян від завідомо неправдивих викликів спеціальних служб
Опубліковано 29 серпня 2024 року о 10:30

За такі дії передбачена адміністративна, а в окремих випадках і кримінальна відповідальність.

З початку 2024 року лише подільськими поліцейськими за вказане правопорушення притягнуто до адміністративної відповідальності близько трьохсот жителів регіону.

Найчастіше хибні виклики надходять до поліції від нетверезих чоловіків і жінок, які скаржаться на сварки з боку сусідів, жаліються на своїх рідних, які нібито знущаються над ними, повідомляють про пожежі, а іноді навіть «зізнаються» у скоєнні тяжких злочинів. Залежно від ситуації та змісту повідомлення, на місце події скеровуються наряди поліції, інші екстрені служби, витрачається дорогоцінний час та матеріальні ресурси. Відносно таких «жартівників» поліцейські виносять постанови про притягнення до адміністративної відповідальності за статтею 183 Кодексу України про адміністративні правопорушення, якою передбачене стягнення у вигляді штрафу від 850 до 3400 гривень.

Є і такі громадяни, які, спілкуючись з оператором спецлінії або з оперативним черговим, не відповідають на уточнюючі запитання, зокрема щодо анкетних даних, місця та обставин пригоди, і вдаються до образ, а зауваження сприймають з подвоєною агресією.

Приміром, дві жительки Подільського району 40 та 26 років під час спілкування з черговим оператором не стримувалися у висловлюваннях, за що відносно них були складені та скеровані до суду адміністративні матеріали за ст. 173 (дрібне хуліганство) КУпАП. За це суд може накласти на жінок стягнення у вигляді штрафу, громадських чи виправних робіт або адміністративного арешту.

«Нас непокоїть безвідповідальність людей, нехтування ними загальноприйнятими нормами поведінки. Поліція оперативно реагує на всі повідомлення про злочини і пригоди, а потім встановлює осіб, які надали завідомо неправдиві повідомлення. Хочу застерегти громадян від таких жартів, адже вони тягнуть за собою як адміністративну, так і кримінальну відповідальність. Кримінальна відповідальність передбачена за повідомлення про підготовку вибуху, підпалу або інших дій, які загрожують загибеллю людей чи іншими тяжкими наслідками. Відповідно до статті 259 Кримінального кодексу України, це правопорушення карається позбавленням волі. Будьте свідомі і пам’ятайте, що поки екстрені служби реагують на завідомо неправдиві повідомлення, витрачають дорогоцінний час та ресурси, на них чекають люди, яким дійсно потрібна допомога», - зазначив заступник начальника Подільського районного управління поліції Павло Лисенко.

Подільське районне управління поліції Одещини


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux