Портал в режимі тестування та наповнення
Поліцейські викрили п’ятьох неповнолітніх жителів Одещини в скоєнні майнових злочинів
Опубліковано 12 січня 2023 року о 15:05

Трьом юнакам, які досягли 14-річного віку, загрожує кримінальна відповідальність. За протиправні дії ще двох хлопців, яким не виповнилося 14-ти років, понесуть адміністративну відповідальність батьки.

У Болградському районі 13-річний хлопець спиляв та викрав блакитну ялинку, яка прикрашала багаторічну ландшафтну композицію центрального проспекту райцентру. Про зникнення дерева містяни повідомили до поліції, і правоохоронці за лічені години з’ясували: до скоєного причетний місцевий підліток. У такий спосіб він хотів вразити свою подругу.

Ще один житель Болградщини 17-ти років вночі зламав замок на дверях до магазину у своєму селі і викрав звідти алкогольні напої, солодощі та каву. Юнак завдав власникам крамниці близько двох тисяч гривень матеріальних збитків. Правоохоронці встановили особу та місце перебування правопорушника того ж дня.

В Ізмаїлі 16-річний юнак, відбуваючи покарання за грабіж та крадіжку на випробувальному терміні, вдарив 47-річного співмістянина в обличчя, бо вподобав і захотів відібрати його велосипед. Чоловік не втримався на ногах, впав і спустив гаманець, у якому знаходилося трохи більше двох тисяч гривень готівки та банківська картка. Хлопець схопив двоколісник із гаманцем і втік, а за кілька годин викрав із камери зберігання в супермакеті бездротові навушники 39-річного чоловіка. Загалом правопорушник спричинив потерпілим збиток на суму 5400 гривень. Того ж дня правоохоронці його викрили.

У Березівському районі двоє однокласників 14-ти та 13-ти років пробралися до маєтку 40-річної хрещеної матері старшого за віком хлопця, знайшли ключ від будинку та викрали з оселі 100 доларів США. Менш ніж за добу правоохоронці розшукали юнаків та з’ясували, що долари вони обміняли в банку на гривні і витратили на власні потреби.

Все викрадене майно, крім частини коштів та продуктів, поліцейські повернули власникам.

Фігурантам, які досягли 14-річного віку, з якого настає кримінальна відповідальність за вчинені ними злочини, правоохоронці повідомили про підозру, в залежності від скоєного, в крадіжках, поєднаних з проникненням у приміщення, вчинених повторно, в умовах воєнного стану (частина 4 статті 185 Кримінального кодексу України), у викрадені офіційних документів з корисливих мотивів (ч. 1 ст. 357 ККУ) та грабежі, поєднаному з насильством, яке не є небезпечним для життя чи здоров’я потерпілого, вчиненому повторно, в умовах воєнного стану (ч. 4 ст. 186 ККУ).

Зазначимо, що, відповідно до чинного законодавства, крадіжка, скоєна в умовах воєнного стану, карається позбавленням волі на строк від п'яти до восьми років, грабіж, скоєний в умовах воєнного стану, – позбавленням волі на строк від семи до десяти років, а викрадення документів – штрафом до п'ятдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або обмеженням волі на строк до трьох років.

За протиправні дії підлітків, які не досягли 14-річного віку, суд зобов’язав притягнути до відповідальності їхніх батьків. За недогляд за дітьми та нехтування батьківськими обов’язками відносно дорослих поліцейські склали протоколи за частиною 1 статті 184 КУпАП, яка передбачає попередження або накладення штрафу від п’ятдесяти до ста неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Закликаємо батьків змалку привчати дітей поважати право власності інших і не порушувати Закон. Будь-які негідні вчинки псують репутацію людині, стають перепоною під час будування подальшого життя.

Відділ комунікації поліції Одещини

(За інформацією територіальних підрозділів поліції)


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux