Портал в режимі тестування та наповнення
Поліцейські викрили двох жителів Одеси у шахрайстві з гаджетами та хлібопічками
Опубліковано 07 серпня 2024 року о 10:00

Загалом зловмисники ошукали десятьох громадян. Фігурантам повідомлено про підозру. За скоєні злочини їм загрожує до трьох років позбавлення волі.

28-річний чоловік промишляв у громадських місцях, де просив у перехожих телефон, щоб нібито поговорити з рідними. Щойно чужий гаджет опинявся у зловмисника, він непомітно тікав, користуючись неуважністю власника. Крім того, біля одного з ринків, де продається та ремонтується техніка, чоловік підходив до громадян, які потребували ремонту гаджетів, і пропонував свої послуги. Довірливі люди віддавали майно «майстру», який обіцяв наступного дня повернути його у справному стані, але на обумовлену зустріч не з’являвся. Вдаючись до двох оборудок, правопорушник ошукав шістьох громадян, у яких забрав чотири мобільні телефони та два планшети загальною вартістю 43000 гривень.

Ошукані люди звернулись по допомогу до працівників відділення поліції № 2 Одеського районного управління поліції № 1. Вжитими під час досудового розслідування заходами правоохоронці встановили та розшукали правопорушника. Чуже майно він встиг продати, але поліцейські встановили його місцезнаходження і повернули власникам.

А 36-річний чоловік шахраював в інтернеті, «продаючи» неіснуючий товар. Зловмисник розмістив на одній із популярних платформ онлайн-оголошень повідомлення щодо продажу хлібопічки вартістю 600 гривень, якої насправді не мав. Спілкуючись месенджером із потенційними покупцями, чоловік запевняв їх у наявності побутового пристрою та можливості відправки поштою за умови оплати повної його вартості. Надсилав людям реквізити банківської картки, а коли вони перераховували кошти – припиняв виходити на зв'язок.

У такий спосіб правопорушник ошукав чотирьох громадян, збагатившись на 2400 гривень. Не дочекавшись обіцяного, потерпілі звернулися до відділу поліції № 2 Одеського районного управління поліції № 1. В ході досудового розслідування поліцейські розшукали зловмисника і вилучили у нього мобільний телефон з інформацією, що підтверджує його причетність до правопорушення.

На підставі зібраних доказів слідчі під процесуальним керівництвом Суворовської та Приморської окружних прокуратур міста Одеси повідомили фігурантам про підозру за ч.ч. 1, 2 ст. 190 Кримінального кодексу України. Йдеться про незаконне заволодіння чужим майном шляхом обману, тобто шахрайство, зокрема вчинене повторно. За скоєне чоловікам загрожує штраф від 51 тис. до 68 тис. грн або виправні роботи на строк від одного до двох років, або обмеження волі на строк до п'яти років, або позбавлення волі на строк до трьох років. Слідчі дії тривають.

Поліцейські закликають громадян бути обачнішими. Не передавайте гаджети незнайомцям. Якщо хочете допомогти людині, якій треба комусь зателефонувати, набирайте номер та передавайте інформацію самі. Якщо здійснюєте покупки в інтернеті, сплачуйте гроші за товар після його отримання та перевірки.

Одеське районне управління поліції № 1


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux