Портал в режимі тестування та наповнення
Поліцейські відправили на лаву підсудних жителя Подільського району за вчинення систематичного домашнього насильства над дружиною та порушення обмежувального припису суду
Опубліковано 29 травня 2024 року о 15:35

Правопорушнику загрожує до двох років позбавлення волі.

Поліцейські встановили, що у родині з Балтської міської територіальної громади через пристрасть чоловіка до «оковитої» почали виникати непорозуміння та сварки з дружиною, свідками яких були троє малолітніх дітей.

Відносно сімейного кривдника поліцейські кілька разів складали адміністративні матеріали за вчинення домашнього насильства, що передбачено частинами 1 та 2 статті 173-2 Кодексу України про адміністративні правопорушення. Суд спочатку обмежився попередженням, а коли чоловік продовжив вчиняти протиправні дії відносно своєї дружини, накладав на нього штрафні санкції.

Втім, це не вплинуло на чоловіка і він продовжив ображати, принижувати жінку, погрожувати їй фізичною розправою.

Після чергового звернення потерпілої до поліції, оскільки домашнє насильство з боку чоловіка стало систематичним, слідчі розпочали провадження за ст. 126-1 Кримінального кодексу України.

Провівши досудове розслідування та зібравши достатньо доказів, фігуранту висунули обвинувачення в умисному систематичному вчиненні психологічного насильства щодо подружжя, що призвело до психологічних страждань, погіршення якості життя потерпілої.

Одночасно потерпіла звернулась до суду з позовною заявою про видачу обмежувального припису відносно чоловіка. Суд розглянув її та ухвалив рішення, згідно з яким кривднику було заборонено наближатися на відстань ближче 10 метрів до місця проживання дружини і дітей протягом шести місяців.

Проте громадянин знехтував рішенням суду і у стані сп’яніння двічі навідувався до родини, де висловлювався у бік дружини нецензурною лайкою та принижував її. Випроводити правопорушника з території, до якої він не мав права наближатися, жінці допомагали поліцейські.

Ці дії зловмисника були кваліфіковані дізнавачами за ст. 390-1 Кримінального кодексу України як умисне невиконання обмежувальних приписів, і йому було висунуто обвинувачення. 

Обвинувальні акти з обох проваджень, процесуальне керівництво в яких здійснювалося Подільською окружною прокуратурою, поліцейські скерували до суду.

Згідно із чинним законодавством, за умисне невиконання обмежувальних приписів чоловіку загрожує пробаційний нагляд на строк до двох років або обмеження волі на той самий строк, а от за домашнє насильство передбачене більш жорстке покарання: громадські роботи на строк від ста п’ятдесяти до двохсот сорока годин, пробаційний нагляд або обмеження волі на строк до п’яти років, або позбавлення волі на строк до двох років. 



Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux