Портал в режимі тестування та наповнення
Поліцейські повідомили про підозру жителю Березівщини за вчинення домашнього насильства щодо колишньої дружини
Опубліковано 27 липня 2024 року о 11:50

У нетверезому стані 59-річний чоловік здійснював психологічне насильство над жінкою. За скоєне йому загрожує до двох років позбавлення волі.

Подружня пара офіційно розірвала свої стосунки 26-ть років тому, однак продовжила проживати разом. Останні два роки чоловік почав зловживати спиртними напоями та на побутовому ґрунті влаштовувати на рік старшій за себе колишній дружині скандали, ображати, лаятися й погрожувати їй фізичною розправою. 

Жінка зверталась по допомогу до поліцейських, які складали відносно порушника протоколи за вчинення домашнього насильства, що передбачено  частинами 1 та 2 статті 173-2 Кодексу України про адміністративні правопорушення, та поставили агресора на профілактичний облік. Крім того, поліцейські відсторонювали чоловіка від колишньої дружини терміновими заборонними приписами, які він порушував, проводили профілактичні бесіди та попереджали про притягнення до кримінальної відповідальності, якщо він продовжить вчиняти протиправні дії. Суд кожного разу визнавав кривдника винним та призначав стягнення у  вигляді штрафу, однак жодного з них  він не сплатив. 

Після чергового звернення жінки до поліції, правоохоронці розпочали провадження за фактом систематичного вчинення домашнього насильства, що кваліфікується статтею 126-1 Кримінального кодексу України. В рамках провадження була проведена судово-психологічна експертиза, яка  підтвердила, що ситуація в родині стала психотравмувальною для потерпілої та їй завдано психологічних страждань.

«Зібравши достатньо доказів, ми під процесуальним керівництвом Березівської окружної прокуратури повідомили фігуранту про підозру у вчиненні домашнього насильства, тобто умисному систематичному вчиненні психологічного насильства щодо колишнього подружжя, що призводить до психологічних страждань та погіршення якості життя потерпілої особи. Згідно з чинним законодавством кривднику загрожує покарання громадськими роботами на строк від ста п’ятдесяти до двохсот сорока годин або пробаційним наглядом на строк до п’яти років, або обмеженням волі на той самий строк, або позбавленням волі на строк до двох років», - прокоментував слідчий слідчого відділу Березівського районного відділу поліції Сергій Козаченко.

Поліцейські закликають всіх, хто потерпаєте від фізичного, психологічного, економічного чи сексуального насильства, не замовчувати це, а одразу звертатися по допомогу до поліцейських за номером 102. Крім того, цілодобову психологічну та юридичну консультації з питань запобігання домашньому насильству, торгівлі людьми та гендерній дискримінації потерпілі можуть отримати за номером Національної безкоштовної «гарячої лінії» 116-123 та номером Урядової «гарячої лінії» 15-47. Більше інформації щодо протидії домашньому насильству можна отримати в чат-боті МВС: police_helpbot.

ВПД №1 Березівського РВП ГУНП в Одеській області


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux