Портал в режимі тестування та наповнення
Поліцейські Одещини застерігають: неправильне поводження з опалювальними приладами може обернутися трагедією
Опубліковано 10 грудня 2022 року о 14:30

З початку грудня до лікарні з діагнозом «отруєння чадним газом» потрапили 11 жителів Одещини, включно з дев’ятьма дітьми віком від 2 до 15 років. На щастя, всі вони почуваються вже нормально.

Поліцейські з’ясували, що дорослі в родинах недбало поставилися до правил пожежної безпеки: не перевірили старе опалювальне приладдя, залишили на ніч ввімкнену газову плиту, закрили заслінкою пічку з тліючими дровами тощо. Ці ситуації могли завершитися набагато гірше для всіх членів сімей.

То як зігрітися у період блекауту і не наразитися себе на небезпеку?

При користуванні пічним опаленням фахівці радять першочергово перевірити, щоб піч була справною - без тріщин та інших пошкоджень, із працюючим димоходом; не залишати розтоплену піч без нагляду, не сушити на ній дрова та одяг, аби не загорілися; будь-які матеріали, пристрої, меблі встановлювати на відстані від печі; не розпалювати її горючими рідинами.

При використанні генераторів треба ставити їх виключно на відкритому повітрі, а не в будівлі, бо ввімкненим він завжди виділяє чадний газ. Крім того, працюючий генератор дуже нагрівається і може підпалити речі навколо, тож ставте його на відстані від поверхонь, включно зі стінами. Купуйте сертифіковані пристрої та робіть перерви в їх роботі не менше, ніж кожні 3-5 годин. Не поєднуйте генератори між собою і не вмикайте їх у звичайну розетку. Тримайте каністри з паливом якомога далі від генератора і заправляйте його тільки вимкненим та охолодженим.

І, звісно ж, не дозволяйте дітям без нагляду користуватися опалювальним приладдям і не залишайте їх самих поруч з ним. Також розкажіть малечі про симптоми отруєння чадним газом і наголосіть, що у випадку поганого самопочуття треба негайно сказати дорослим.

Пам'ятайте ці прості правила, неухильно дотримуйтеся їх, і хай у вашій оселі завжди панує тепло й безпека.

А у випадку, якщо ви відчули запаморочення, нудоту та інші ознаки отруєння продуктами горіння - негайно виходьте на свіже повітря та викликайте допомогу за номерами «103», «102», «101».

Відділ комунікації поліції Одеської області


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux