Портал в режимі тестування та наповнення
Поліцейські Одещини застерігають: дзвінок із фінансової установи може бути одним із видів шахрайства
Опубліковано 02 грудня 2022 року о 10:10

Про те, як зловмисники вводять в оману громадян у телефонному режимі і привласнюють гроші з їхніх банківських рахунків та як поводитися з такими адресантами, розказує начальник відділу розслідування тяжких та особливо тяжких злочинів (відділу детективів) Слідчого управління ГУНП в Одеській області Вадим Зелінський.

Поліцейський зауважує, що для отримання персональних даних банківських карток громадян, шахраї часто вдаються до схеми, яку можна назвати «дзвінок з фінансової установи». Зловмисник представляється працівником або службою безпеки, приміром, банку і заявляє адресату про ті чи інші проблеми з його рахунком, грошима, вкладеннями тощо.

Цей вид шахрайства майор поліції умовно поділив на два підвиди.

Перший підвид, коли особа, яка телефонує, не володіє персональними даними потерпілого. Вона ставить навідні запитання загального характеру, каже, що є певна проблема з рахунком, загроза його безпеці абощо і під цим приводом одразу запитує номер банківської картки, інші її індивідуальні ознаки й номер телефону, до якого вона прив’язана. Отримані дані зловмисник проводить через функцію зняття грошей з картки без самої картки. На мобільний телефон потерпілого, як правило, відразу приходить код, який шахрай також запитує, після чого знімає чужі гроші.

Другий підвид такого шахрайства кваліфікованіший, коли особа, яка телефонує, володіє певною частиною персональних даних потерпілого, чим вводить його в більшу довіру до себе. Інформацію про адресата шахрай збирає з тих чи інших відкритих джерел, йому може бути відоме прізвище, ім’я, по батькові тощо. Але все одно він не може володіти тією інформацією, якою володіє банківська чи інша фінансова або кредитна установи.

«Щоб протидіяти такому виду шахрайства, громадянам необхідно ставити уточнюючі запитання щодо своїх персональних даних та банківських рахунків, які відомі лише їм та обмеженому колу осіб, оскільки є банківською таємницею. Треба запитати, коли був відкритий банківський рахунок, скільки на ньому грошей, які його індивідуальні ознаки тощо. Вірогідніше, що адресант не володіє цією інформацією, і потерпілий буде розуміти: йому телефонує не представник банку, а шахрай. Надалі необхідно припинити дзвінок і зателефонувати на «гарячу лінію» банківської чи іншої фінансової установи та уточнити інформацію щодо свого рахунку. Крім того, сьогодні є багато можливостей перевірити цю інформацію через мобільний телефон шляхом входу в «Приват24» чи аналогічні застосунки інших банків. Головне, що треба засвоїти людям: в жодному разі з першого дзвінка, з першої розмови не надавати персональні дані співрозмовнику», - розповів Вадим Зелінський.

Нагадаємо: начальник відділу розслідування тяжких та особливо тяжких злочинів (відділу детективів) Слідчого управління ГУНП в Одеській області нещодавно розказував про шахрайські схеми з продажем неіснуючих товарів і послуг в Інтернеті, а також з орендою житла.


Відділ комунікації поліції Одеської області


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux