Портал в режимі тестування та наповнення
Поліцейські Одещини наголошують: за самовільне випалювання рослинності або її залишків передбачена адміністративна відповідальність
Опубліковано 07 жовтня 2023 року о 09:30

З настанням осені зросла кількість пожеж на відкритій місцевості – люди масово спалюють листя, суху траву, гілки як на своїх присадибних ділянках, так і на вулицях, у парках, природних екосистемах. А це є порушенням низки норм чинного законодавства і тягне за собою накладення штрафів.

Щодня до поліції надходять повідомлення від громадян про займання пустирів, лук, ярів. В умовах аномально теплої осені та відсутності опадів пожежі можуть завдати значної шкоди як екосистемам, так і майну громадян, і навіть призвести до загибелі людей, розповідають правоохоронці і зауважують: причиною пожеж здебільшого є необережне поводження  з вогнем та порушення правил пожежної безпеки.

До прикладу, нещодавно подільські поліцейські встановили двох громадян, з вини яких сталося загоряння трави  на луках. На щастя, пожежі, спричинені ними, оперативно загасили, полум'я не встигло поширитись на довколишні лісопосадки. Відносно правопорушників - жителі Ананьївської та Кодимської ОТГ віком 62 та 33 років - склали протоколи за ч. 1 ст. 77-1 КУпАП. Нею кваліфікуються випалювання стерні, луків, пасовищ, ділянок із степовою, водно-болотною та іншою природною рослинністю, рослинності або її залишків та опалого листя на землях сільськогосподарського призначення, у смугах відводу автомобільних доріг і залізниць, у парках, інших зелених насадженнях та газонів у населених пунктах без дотримання порядку, встановленого центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування державної політики у сфері охорони навколишнього природного середовища. Такі дії караються штрафом на громадян від ста вісімдесяти до трьохсот шістдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (від 3060 до 6120 гривень) і на посадових осіб - від дев’ятисот до однієї тисячі двохсот шістдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (від 15300 до 21420 гривень).

Ще дві надзвичайні пригоди з вогнем сталися днями на території Подільської та Долинської територіальних громад. В одному населеному пункті двоє чоловіків на прохання односельчанки допомогли їй  прибирати город від залишків рослинності і підпалили їх. Через вітряну погоду вогонь перекинувся на очерет, що ріс поряд. А в іншому населеному пункті малолітній хлопчик, за яким не встежила мати, підпалив кукурудзиння на сусідському городі.

«Одну пожежу загасили співробітники ДСНС, а другу – місцеві жителі. На щастя, постраждалих в обох випадках не було, господарчі споруди також не постраждали. За кожним із цих фактів ще проводяться перевірки. Мушу нагадати, що за порушення правил благоустрою у населених пунктах та самовільне спалювання рослинності на відкритих територіях, у тому числі підпал стерні, передбачена адміністративна відповідальність. Якщо ж ні удар по гаманцю штрафними санкціями, ні загроза власному майну та довкіллю вас не лякає, подумайте над тим, що дим шкодить здоров'ю людей», - звернувся із закликом до громадян тимчасово виконувач обов'язків начальника Подільського районного управління поліції Олег Жуковський.

Закликаємо всіх бути свідомими, дотримуватися норм чинного законодавства,  не спалювати рослинність і не допускати, щоб діти бавилися з вогнем. А якщо ви стали свідком незаконного розведення вогнищ, повідомляйте на спецлінії ДСНС та поліції за номерами «101» та «102» відповідно.

Подільське районне управління поліції Одещини


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux