Портал в режимі тестування та наповнення
Поліцейські-кінологи – фахівці, які дресирують тварин, розкривають з ними злочини та допомагають людям
Опубліковано 02 квітня 2023 року о 10:00

До Дня кінологів, який в Україні відзначають 2 квітня, про свій колектив розповіла начальник Кінологічного центру ГУНП в Одеській області Олена Чернілевська-Ісайко.

Підготовкою службових собак займаються майже 40 працівників, кінологічний штат нараховує понад 50 собак – німецькі та бельгійські вівчарки, лабрадори, англійські спрингер-спанієлі, добермани та ротвейлери. Вони  пліч-о-пліч з іншими службами поліції протидіють злочинності та допомагають громадянам.    

«Залежно від хисту тварин, ми тренуємо їх за чотирма напрямками: пошук людей та речей; пошук тіл; пошук наркотичних засобів, а також пошук вибухових речовин і пристроїв, вогнепальної зброї, набоїв. Також ми залучаємо собак до участі у забезпеченні правопорядку, протидії злочинності, профорієнтації та навіть антитерористичних заходів. За останнім напрямком ми підготували службового собаку для підрозділу «КОРД», - розповідає начальник Кінологічного центру ГУНП в Одеській області Олена Чернілевська-Ісайко.

Олена Вікторівна – досвідчений фахівець із понад 20-річним стажем роботи. Кінологією вона цікавилася з дитинства. Зізнається: любить свою роботу, а колектив та собак сприймає як невід’ємну частину свого життя.

Для комфортного життя та тренування для вуханів у Кінологічному центрі облаштована територія розміром з гектар – відкриті та закриті вольєри, дресирувальний майданчик, побудований за міжнародними стандартами, та сучасний ветеринарний пункт.

Там собаки проводять більшість часу, якщо не знаходяться «в полі» або на навчанні. А вчаться вони завжди. Із 2-3 місяців кінологи навчають вуханів слухняності, потім собаки складають невеличкий тест, який дає можливість фахівцям спрогнозувати, за яким напрямком ті будуть працювати надалі. Наприклад, якщо собака дуже охоча до ласощів, з неї вийде гарний розшуковець.

«Робочий день кінолога починається з піклування про підопічних. Обов'язкова ранкова прогулянка, яка дає можливість працівнику побачити, в якому настрої перебуває собака, чи готовий він до виконання завдань. Також під час вигулу тваринам влаштовують гігієнічні процедури: їх вичісують, перевіряють на наявність кліщів тощо. А далі за розпорядком щоденні тренування, виїзди на практику на слідові поля та у різні райони міста, допомога у розкритті злочинів тощо. Під час війни до основної роботи кінологів додалися чергування на блокпостах, патрулювання, також ми готуємося до несення служби на деокупованих територіях України. Нам не звикати, адже з 2014 року ми працювали в зоні АТО/ООС. Зміна кінолога ненормована. По перше, тварини потребують постійної уваги, по-друге, наша допомога може знадобитися будь-якої миті», - зазначає Олена Вікторівна.

Результати роботи кінологічної служби говорять самі за себе: за 2022 рік завдяки ефективному застосуванню службових собак кінологи допомогли розкрити 559 злочинів, із них 7 вбивств, 1 зґвалтування, 6 тяжких тілесних ушкоджень, 29 розбоїв та пограбувань, 231 крадіжка. Також вони сприяли вилученню понад 65 кг наркотичних засобів.

Крім того, кінологи зі своїми собаками беруть участь у чемпіонатах, які проводяться правоохоронними органами, наприклад, у всеукраїнському чемпіонаті Національної поліції України з багатоборства кінологів, де вже неодноразово виборювали призові місця. Та й у вільний від роботи час кінологи також не розлучаються зі своїми вуханями. Зокрема, вони разом з одеською громадською організацією проводять для людей з особливостями розвитку каністерапію. Це – особливий метод позитивного психосоціального і фізіореабілітаційного впливу на людей, які цього потребують, через спеціально керованих і навчених собак.

«На заняттях люди з особливими потребами під наглядом правоохоронців тренують вуханів, грають із ними у спеціально розроблені ігри. Службові собаки демонструють, як вони розшукують вибухові пристрої та наркотики, ловлять злочинців, і слухняно виконують їхні команди. Гості заряджаються супер-емоціями та відчувають себе справжніми кінологами, а собаки безумовно обожнюють своїх особливих напарників», - розповідає начальник Кінологічного центру поліції Одещини.

На запитання, якою людиною треба бути, щоб стати кінологом, пані Олена відповідає просто: «Треба любити тварин, бути терплячим і готовим постійно вчитися у колег, дослухатися до тварин. Бути фанатом своєї справи, для якого не існує байдужості, адже як себе поводить хазяїн, так буде поводити себе і чотириногий друг. Тільки спаяний і зацікавлений в успіху тандем може гарантувати якісну роботу».



Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux