Портал в режимі тестування та наповнення
Піклування про ментальне здоров’я захисників України – пріоритетне завдання психологів системи Міністерства внутрішніх справ
Опубліковано 27 червня 2024 року о 09:25

На базі Головного управління Національної поліції в Одеській області під головуванням очільника психологічної служби МВС Андрія Костюка відбулася робоча зустріч регіональних психологічних служб.

У рамках реалізації проєкту «Пункт психологічних практик» психологи поліції, Нацгвардії, Державної прикордонної служби, Державної служби з надзвичайних ситуацій Одещини обговорили спільну стратегію психологічного супроводу та відновлення постраждалих унаслідок збройної агресії росії.

Начальник Управління психологічного забезпечення МВС підполковник поліції Андрій Костюк подякував присутнім за піклування про ментальне здоров’я українців у важкий воєнний час, велику роботу над своїм вдосконаленням та єднання.

«Після 2022 року потреба в психологічній допомозі серед населення різко зросла. Зокрема, співробітники системи МВС стикнулися з багатьма психотравмуючими подіями, такими як втрата близьких, примусова міграція родин, руйнування будинків та інфраструктури, цілодобові чергування, участь у бойових діях. Наші психологи почали працювати в екстремальних умовах, надаючи підтримку як на фронті, так і в тилу. Тому вже протягом двох років крок за кроком ми вибудовуємо нові вектори розвитку психологічних служб відповідно до викликів сьогодення», - сказав Андрій Костюк. 

Одним із таких кроків, зауважив він, є проєкт «Мental Tutor». У рамках його реалізації в службах, що входять у систему МВС, відібрані найкращі психологи, які вже стали справжніми наставниками з ментального здоровʼя для наших захисників та захисниць, що знаходяться на лікуванні або проходять реабілітацію. Як проєкт працює в південному регіоні, Андрій Костюк поцікавився, зокрема, у поранених поліцейських, яких відвідав під час робочої поїздки до Одеси.

Підготовка психологів системи МВС вийшла на новий рівень. Активно розширюються та впроваджуються можливості щодо надання й отримання нових знань, актуальних в умовах сьогодення. Психологи плідно співпрацюють з колегами з-за кордону та іншими відомствами. Вивчають передовий досвід країн, що були залучені до збройних конфліктів, та вибудовують власні ефективні стратегії, які проходять адаптацію до реалій в нашій країні. Зокрема, переймають досвід у спеціалістів таких всесвітніх організацій як Israel Trauma Coalition, які займаються проблемами психічного здоров’я під час важких гуманітарних станів, International Medical Corps, Консультативна місія Європейського Союзу в Україні, Організація Об'єднаних Націй, Організація з безпеки і співробітництва в Європі.

Психологи обʼєднують зусилля заради спільної мети і організовують ось такі спільні «Пункти психологічних практик», які дають змогу обмінятись досвідом та спрямувати сили на надання якісної психологічної допомоги та підтримки нашим захисникам.

Втім, начальник відділу психологічного забезпечення управління кадрового забезпечення Головного управління Національної поліції в Одеській області полковник у відставці Оксана Васютинська зауважила, що у такому масштабному форматі зустріч психологів відбулася вперше, і подякувала керівництву поліції регіону за всебічну підтримку роботи психологів.

«Ця зустріч з колегами різних структур МВС дуже важлива для всіх нас. Ми мали можливість поспілкуватися на важливі стратегічні теми, які разом впроваджуємо для психологічної допомоги людям», - підсумувала вона.

Відділ комунікації поліції Одещини




Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux