Портал в режимі тестування та наповнення
П’ята річниця служби поліції, яка протидіє домашньому насильству: правоохоронці Одещини розповідають про цьогорічні напрацювання
Опубліковано 17 вересня 2024 року о 09:50

Щодня співробітники секторів протидії домашньому насильству виїжджають на виклики щодо злочинів, які чинять рідні проти рідних, вгамовують кривдників, надають допомогу потерпілим, вживають заходів, щоб у сім’ях відновити порозуміння та спокій.

Як розповідає начальник відділу дільничних офіцерів поліції управління превентивної діяльності ГУНП в Одеській області Борис Патраман, загалом в його підрозділі таких секторів всього два. На добу заступає п’ять мобільних груп. За пів року вони відпрацювали майже 1500 викликів на домашнє насильство, які підтвердилися, і надали допомогу понад 1500 постраждалим. Більшість з них – це жінки, але немало чоловіків та дітей.

«Для впливу на правопорушників поліцейські мають достатньо важелів. Для початку відносно них складають протоколи за статтею 173-2 Кодексу України про адміністративні правопорушення. Надто агресивних відсторонюють від потерпілих до 10 діб, виносячи термінові заборонні приписи. Якщо після всього домашнє насильство продовжується та носить систематичний характер – розпочинають провадження за статтєю 126-1 Кримінального кодексу України», - зазначає підполковник поліції.

За його словами, у цьому році поліцейські відносно сімейних агресорів склали 1067 протоколів, винесли 1119 термінових заборонних приписів, розпочали 21 провадження за фактом домашнього насильства та спричинення потерпілим тілесних ушкоджень. За адміністративні правопорушення кривдників притягують до відповідальності у вигляді штрафу, громадських робіт або адміністративного арешту. А от за кримінальні можна опинитися за ґратами на строк до двох років.

«За потреби потерпілим правоохоронці організовують надання медичної, психологічної, юридичної допомоги, тимчасове поселення до притулків, супровід соціальних служб. Надалі з родинами, де хоча б раз було скоєне домашнє насильство, продовжують працювати, щоб не допустити повторних правопорушень. Поліцейські роблять все, аби в сім’ях не було кривди, тому не зволікайте, якщо потребуєте допомоги. Звертайтесь із заявою до найближчого підрозділу поліції або дзвоніть на спецлінію «102», - наостанок закликав громадян правоохоронець.

У день відзначення служби поліцейських, які протистоять домашньому насильству, бажаємо всім причетним міцного здоров’я, терпіння, наснаги та підтримки кожного, кого ви захищаєте.

Відділ комунікації поліції Одещини


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux