Портал в режимі тестування та наповнення
Партнерство заради захисту тварин від жорстокого поводження: в Одесі поліцейські та зоозахисні організації напрацьовують механізми співпраці
Опубліковано 18 лютого 2022 року о 11:04

Єдиний алгоритм дій, яким послуговуватимуться правоохоронні та профільні органи, що реалізують політику в сфері боротьби з проявами жорстокості відносно тварин, забезпечить належну профілактику злочинів цієї категорії, реагування на них, ефективне розслідування і притягнення винних осіб до відповідальності.

Під час обговорення, що відбулося за «круглим столом» на базі ГУНП в Одеській області, начальник слідчого управління Микола Кащук та заступник начальника обласного главку поліції Олександр Гостішев зазначили: з 2021-го року працівники територіальних підрозділів поліції Одещини розпочали 47 проваджень за статтею 299 (жорстоке поводження з тваринами) Кримінального кодексу України, склали 12 адміністративних матеріалів за статтею 89 (жорстоке поводження з тваринами) Кодексу України про адміністративні правопорушення та 199 - за статтею 154 (порушення правил утримання собак і котів) КУпАП. На сьогодні лише у 23 провадженнях неприйняті процесуальні рішення.

Говорячи про кінцевий результат роботи правоохоронців, а це - притягнення до відповідальності правопорушників, поліцейські наголосили на тому, що суди часто обмежуються попередженням, штрафом, у крайньому випадку - обмеженням волі. Разом з тим Одеса має і позитивний досвід у адекватному покаранні живодера, який брав у волонтерів і зоозахисників котів нібито для прихистку і катував задля хворобливого самовдоволення. Завдяки кропіткій та злагодженій роботі правоохоронців та активній позиції громадськості зловмисника засуджено до шести років позбавлення волі.

До обговорення цієї теми долучилися представники влади, Держспоживслужби, екоінспекції, прокуратури, ЗМІ, ветеринари, громадські діячі, зоозахисники, адвокатеса, а також в режимі відеоконференції доєднався міжнародний спеціаліст зі злочинів проти тварин із Великобританії Марк Ренделл, який розповів про практику європейських країн у боротьбі з жорстокістю людей до звірів.

За «круглим столом» присутні озвучили перепони, з якими їм доводиться стикатися на практиці при врегулюванні нагальних та системних проблем, пов’язаних із захистом тварин, збором доказової бази, проведенням експертиз, доведенням справ до суду, окреслили основні завдання і у рамках співпраці домовилися регулярно проводити спільні заходи, на яких озвучуватимуть ініціативи та напрацьовуватимуть спільні механізми, спрямовані на ефективнішу боротьбу зі злочинами проти тварин та притягнення до відповідальності їх кривдників.

Відділ комунікації поліції Одеської області


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux