Портал в режимі тестування та наповнення
Огляд місця події, збір слідів злочину та жодного шансу на помилку: одеські криміналісти розповіли курсантам поліцейського вишу про специфіку своєї професії
Опубліковано 30 січня 2024 року о 14:15

Майбутніх офіцерів досвідчені фахівці познайомили з особливостями та принципами роботи спеціаліста-криміналіста, зокрема навели приклади якісного огляду місця події під час розслідування крадіжок, наркозлочинів, збройних нападів, вбивств та інших тяжких та особливо тяжких злочинів. 

Тематичну зустріч співробітники Одеського районного управління поліції № 1 провели із курсантами факультету підготовки фахівців для органів досудового розслідування Одеського державного університету внутрішніх справ. Хтось із них, можливо, працюватиме криміналістом – фахівцем, який першим з оперативної групи ступає на місце злочину, де все оглядає, фотографує, фіксує, збирає та вилучає речові докази.

Майбутнім колегам поліцейські розповіли основні завдання, які перед ними стоять, та на що треба звертати увагу під час роботи.

«Знайдена криміналістом волосинка допомагає визначити ДНК-профіль особи, яка її залишила. По сліду пострілу можна встановити напрямок, з якого стріляли. А за допомогою відбитків пальців можна ідентифікувати особу. Тому під час збору слідів злочину вкрай важливо нічого не пропустити, будь-яка дрібниця має велике значення для подальшого розслідування та доведення вини злочинця в суді. Як ви зрозуміли, важливими складовими в роботі криміналіста, є уважність та пильність», - зазначив заступник начальника сектору криміналістичного забезпечення Одеського районного управління поліції № 1 Вадим Криворученко.

Гості  продемонстрували курсантам вміст валізи, з якою криміналісти вирушають на кожен виклик. Серед важливих поліцейських інструментів ті прилади і засоби, які щоденно застосовуються для фіксації та збору доказів - лінійка, лупа, фотоапарат, ультрафіолетові лампи, слідовиявляючі порошки, реактиви, матеріали для вилучення слідів, рукавиці для власної безпеки та ще багато чого.

«Під час огляду місця події важливе значення відіграє і тісна взаємодія між слідчим та криміналістом. Тільки працюючи в «тандемі» можна отримати результат у вигляді правильно заповненого протоколу огляду та інших процесуальних документів, які згодом будуть скеровані до суду», - зазначила т.в.о. начальника відділення розслідування злочинів скоєних проти життя та здоров’я особи Наталя Дзіковська. 

На завершення зустрічі співробітники поліції відповіли на запитання здобувачів освіти, побажали успіхів у навчанні та пообіцяли і в подальшому проводити подібні заняття для вдосконалення знань та отримання майбутніми поліцейськими практичних навичок.

Одеське районне управління поліції № 1


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux