Портал в режимі тестування та наповнення
Один день у службовому авто разом з екіпажем групи реагування патрульної поліції
Опубліковано 16 січня 2024 року о 13:15

Завдання ГРПП – негайне реагування на заяви і повідомлення громадян про події та правопорушення, тому вони одні із перших прибувають на виклики.

«Повідомлення надходять на спецлінію «102» і одночасно дублюються на планшети груп реагування патрульної поліції. Вільний наряд у найкоротший термін прибуває на місце події, де невідкладно збирає інформацію. Якщо поліцейські бачать ознаки кримінального правопорушення, викликають слідчо-оперативну групу і до її прибуття здійснюють охорону місця події», - розповідає заступник начальника відділу організації діяльності груп реагування управління превентивної діяльності ГУНП в Одеській області Олександр Яценко.

Зазвичай за добове чергування наряди ГРПП виїжджають на виклики про дрібне хуліганство, крадіжки, ДТП, зникнення дітей. Втім найчастіше нині – виклики про домашнє насильство. Даються в знаки війна і психологічне напруження, що з нею пов’язане.

Майор поліції зауважує, що з початку повномасштабного вторгнення російських військ на територію України специфіка роботи екіпажів ГРПП дещо змінилася. Після ворожих обстрілів вони першими прибувають на місця влучань, за необхідності проводять евакуацію мирного населення та відвід транспорту. У разі відключення електроенергії за допомогою гучномовців інформують населення про повітряні тривоги. Цьогоріч, на щастя, такої необхідності не було, на відміну від минулого року. Також особовий склад ГРПП на постійній основі у складі зведеного загону направляється на деокуповані території Херсонщини для проведення стабілізаційних заходів та допомоги місцевим жителям.

Крім цього, одним із ключових завдань ГРПП є профілактика аварійності на дорогах. За останні два роки на Одещині значно збільшився потік вантажного транспорту. А це відповідно потягло за собою підвищення рівня ДТП. 

«На проблемних ділянках ГРПП постійно проводять оперативно-профілактичні відпрацювання. Усі сили правоохоронців спрямовані на збереження життя та здоров’я громадян, профілактику та зниження рівня аварійності на дорогах, виявлення та документування порушень ПДР, недопущення інших злочинів», - зазначає Олександр Яценко.

Цьогоріч і зима додала роботи групам реагування патрульної поліції – вже двічі випробувала людей негодою. Поліцейські спільно з іншими екстреними службами залучалися до надання допомоги тим, хто опинився в її пастках. Визволяли з переметів транспортні засоби, доправляли водіїв та їхніх пасажирів до пунктів обігріву, регулювали рух на ускладнених ділянках.

«Зима у розпалі, продовжуємо працювати і закликаю громадян  неухильно дотримуватися правил дорожнього руху. Водіїв – не сідати за кермо у стані сп’яніння, не перевищувати швидкість, бути уважними і обережними під час обгону та інших маневрувань. А пішоходів – переходити дорогу у встановлених для цього місцях й у темну пору доби користуватися світлоповертаючими елементами для привертання уваги інших учасників дорожнього руху», - сказав на завершення Олександр Яценко.


Відділ комунікації поліції Одещини


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux