Портал в режимі тестування та наповнення
Одеські криміналісти ознайомили майбутніх офіцерів поліції з особливостями своєї роботи
Опубліковано 10 травня 2024 року о 11:00

Тематичну зустріч співробітники Одеського районного управління поліції № 1 провели із курсантами факультету підготовки фахівців для органів досудового розслідування Одеського державного університету внутрішніх справ.

«Зі слідчо-оперативної групи одним із перших на місце скоєного злочину заходить криміналіст. Його першочергове завдання – виявити і зібрати все до дрібниць, що допоможе встановити істину, - наголосив курсантам начальник сектору криміналістичного забезпечення ОРУП № 1 Юрій Трифонов. – Для цього у валізі фахівця є все необхідне – лупа, фотоапарат, ультрафіолетові лампи, слідовиявляючі порошки, реактиви, матеріали для вилучення слідів біологічного, дактилоскопічного та трасологічного походження, пакувальні матеріали тощо». 

Криміналіст покроково ознайомив майбутніх поліцейських, а можливо і своїх безпосередніх колег зі своєю роботою на місці події. Зокрема, розповів про види та методи орієнтуючої, оглядової, вузлової і детальної фотозйомки, нюанси виготовлення планів-схем місць подій. Наголосив, на що насамперед слід звертати увагу під час пошуку, фіксації та вилучення знаряддя злочину, зломів, відбитків пальців, взуття, шин транспортних засобів, біологічних слідів (крові, слини, волосся), залишків тканини, аби вони були максимально збережені.

Показав вміст криміналістичної валізи та пояснив призначення всіх спецзасобів – від масштабної лінійки, що деталізує виявлені на місці злочину об’єкти, та магнітних порошків, якими фіксуються відбитки шкіряного покриву людини, до гіпсу та компаунду, за допомогою яких виготовляються зліпки слідів зі взуття, «віджимів» дверей, вікон. 

З початку повномасштабного вторгнення російських військ на територію України завдання криміналістів значно зросли, наголосив Юрій Трифонов. В умовах сьогодення вони разом з працівниками інших підрозділів поліції та військовими першими прибувають на місця обстрілів задля  документування воєнних злочинів рф. На місцях подій фіксують пошкодження або руйнування об’єктів інфраструктури, приватних будинків тощо. Спільно зі спеціалістами-вибухотехніками знаходять та вилучають залишки, фрагменти, уламки різних типів ворожих ракет та безпілотників.  

«Робота криміналіста відповідальна, потребує постійного навчання, вдосконалення навичок, самовідданості. Дуже важливими в ній є також взаємодія та взаємовиручка. Задоволення та наснаги в цій роботі надає досягнення позитивного результату – розкриття злочинів, затримання правопорушників, подяка громадян. Наш фах – наше життя. Пліч о пліч ми протидіємо злочинності та прямуємо до перемоги», - підсумував лекцію майор поліції.

Одеське районне управління поліції № 1


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux