Портал в режимі тестування та наповнення
Недбалість посадовця призвела до заболочення та забруднення понад 20 га земель шкідливими матеріалами й висихання більше 200 дерев: на Одещині поліцейські викрили директора комунального підприємства у неналежному виконанні службових обов'язків
Опубліковано 05 липня 2023 року о 14:40

Правопорушник своїми діями завдав державі збитки у розмірі понад 700 тисяч гривень. За скоєне йому загрожує до п’яти років ув’язнення.

У ході досудового слідства, яке поліцейські здійснюють за оперативним супроводом співробітників Служби безпеки України, було встановлено, що 64-річний мешканець Кодими, перебуваючи на посаді директора комунального підприємства, з 2019 по 2021 рік мав виконувати спеціальні правила, встановлені нормативними актами з охорони навколишнього середовища у сфері поводження з відходами. Однак через недбале ставлення до виконання покладених на нього обов'язків, достовірно знаючи про пошкодження каналізаційного колектора, жодних заходів щодо проведення його капітального або поточного ремонту не вжив. Навпаки, посадовець забезпечував експлуатацію пошкодженого обладнання та злив каналізаційних стоків на землі лісового фонду державного підприємства «Ліси України».

Унаслідок неналежного виконання директором установи своїх посадових обов`язків відбулося забруднення земельних ділянок, яке призвело до погіршення родючості ґрунту, заболочення каналізаційними відходами понад 20 гектарів землі, масового висихання більше 200 дерев і нездатності їх до самовідновлення. Сума збитків охоронюваним законом державним інтересам перевищила 700 тисяч гривень.

За наявності достатніх доказів, зібраних поліцейськими, слідчі під процесуальним керівництвом Подільської окружної прокуратури повідомили посадовцю про підозру у службовій недбалості, тобто неналежному виконанні службовою особою своїх службових обов'язків через несумлінне ставлення до них, що спричинило тяжкі наслідки державним інтересам (ч. 2 ст. 367 Кримінального кодексу України), а також у забрудненні та псуванні земель речовинами, відходами й іншими матеріалами, шкідливими для довкілля, унаслідок порушення спеціальних правил, що створило небезпеку для довкілля та тяжкі наслідки (ч. 2 ст. 239 ККУ). 

Наразі вирішується питання щодо обрання підозрюваному запобіжного заходу. 

Максимальне покарання, яке загрожує правопорушнику відповідно до санкцій вищезгаданих статей – до п’яти років позбавлення волі з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років та зі штрафом до семисот п'ятдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (до 12750 гривень) або без такого.


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux