Портал в режимі тестування та наповнення
Національна поліція припинила корупційні схеми «бігунків» у сервісних центрах МВС Дніпропетровської та Одеської областей
Опубліковано 01 лютого 2024 року о 16:15

Продовжується робота з очищення системи державних послуг від корупційних явищ — оперативники Департаменту внутрішньої безпеки Нацполіції викрили та заблокували одразу у двох регіональних сервісних центрах МВС корупційні махінації. Зловмисники пропонували клієнтам держустанови послуги з реєстрації авто поза чергою.

Через штучно створені умови, послуги аферистів мали попит як серед громадян, так і «чорних перекупів авто». Їх незаконну діяльність оперативно заблокували працівники ДВБ.

На Дніпропетровщині організатором схеми виявився 56-річний мешканець Кам'янського та його дружина. Вони за сприяння двох адміністраторів місцевого ТСЦ перереєстровували авто. За гроші здійснювали переоформлення навіть за відсутності власників. А також реєстрували ті транспортні засоби, які були в заставі або придбані у кредит. 

Шахраї навіть орендували кабінет безпосередньо в приміщені ТСЦ. Там же і укладали договори купівлі-продажу автомобілів. Наявність постійного офісу в держустанові спрощувала логістику незаконних операцій та приносила постійний прибуток «сімейному бізнесу» ділків, а дружина зловмисника за гроші видавала фіктивні медичні довідки, необхідні для здачі водійських іспитів.

Оперативники Дніпропетровського управління Департаменту внутрішньої безпеки Нацполіції спільно із слідчими ГУНП у Дніпропетровській області провели у фігурантів низку санкціонованих обшуків. Під час заходів виявили і вилучили гроші, чорнові записи, документацію. 

За процесуального керівництва Спеціалізованої прокуратури у сфері оборони Східного регіону кримінальному подружжю та двом адміністраторам ТСЦ вже оголосили про підозру за вимагання і отримання неправомірної вигоди у складі організованої злочинної групи (ч. 3 ст. 28, ч. 3 ст. 368) Кримінального кодексу України. Санкція інкримінованої статті передбачає покарання до 10 років позбавлення волі.

На Одещині правоохоронці викрили 44-річного «бігунка», який організував незаконну схему у місцевому сервісному центрі. Зловмисник забирав талони з електронної черги, штучно створюючи ажіотаж серед відвідувачів.

Потім пропонував відвідувачам свою «допомогу». За 5 000 гривень обіцяв швидко та без черг оформити свідоцтво про реєстрацію авто, оскільки має знайомих у ТСЦ.

Схему такої наживи припинили оперативники Одеського управління ДВБ та слідчі обласної поліції.

За процесуального керівництва Одеської обласної прокуратури зловмиснику вже оголошено про підозру за ч. 3 ст. 369-2 (Зловживання впливом) Кримінального кодексу України. Йому загрожує до 8 років позбавлення волі.

Заходи з викриття проходили за сприяння керівництва сервісних центрів МВС України.

Моніторинг діяльності сервісних центрів триватиме й надалі для запобігання подібним порушенням. Повідомити про відомі вам факти корупції можна за номером гарячої лінії +38 050 352 72 77 або чат-бот ДВБ в Telegram @dvb_np_bot

Департамент внутрішньої безпеки 

Національної поліції України


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux