Портал в режимі тестування та наповнення
На Одещині викрили зловмисника у нелегальному обміні валюти окупантів - Кіберполіція
Опубліковано 27 квітня 2023 року о 10:35

Чоловік проводив безготівковий обмін гривень на рублі, попри заборону Нацбанку та відсутність відповідної ліцензії. Свої послуги він рекламував у месенджері та встиг провести операції на понад 5 мільйонів гривень. 

Протиправну діяльність викрили співробітники управління протидії кіберзлочинам в Одеській області спільно із регіональним управлянням СБУ та детективами Бюро економічної безпеки.

Фігурант у месенджері створив спільноту, де пропонував власні послуги з безготівкового валютного обміну. Попри заборону здійснення будь-яких операцій із використанням російських рублів та відсутність ліцензії НБУ, чоловік пропонував обмін рублів на гривні та гривні на рублі.

Після замовлення на конвертацію української гривні в російський рубль чоловік отримував від клієнта необхідну суму на банківську картку. Використовуючи валютні біржі, за допомогою переказу формату «peer to peer», конвертував гривню в електронні гроші у вигляді російського рубля. Далі, електронним російським рублем поповнював баланс карток російських банків, на вибір замовника послуг. Конвертація рубля у гривні також відбувалася через валютні біржі у форматі «peer to peer».

Для реалізації схеми чоловік використовував банківські картки, оформлені на підставних осіб. За свої послуги він утримував з клієнтів близько 30% від суми переказу.

За оперативними даними, правопорушник встиг провести 5 000 операцій з обміну валюти на загальну суму понад п’ять мільйонів гривень.

Правоохоронці провели обшуки за місцем мешкання фігуранта, вилучили комп’ютерну техніку, мобільний телефон, платіжні картки, SIM-картки та понад 600 тисяч гривень готівкою.

Фігуранта підозрюють у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ст. 200 (Незаконні дії з документами на переказ, платіжними картками та іншими засобами доступу до банківських рахунків, електронними грошима, обладнанням для їх виготовлення) Кримінального кодексу України. Досудове розслідування, процесуальне керівництво у якому здійснювали прокурори Одеської обласної прокуратури, завершено, обвинувальний акт скерували до суду.

Департамент кіберполіції Національної поліції України


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux