Портал в режимі тестування та наповнення
На Одещині правоохоронці перекрили діяльність трьох міжнародних злочинних угруповань, які організували незаконне переправлення військовозобов’язаних чоловіків через державний кордон України
Опубліковано 19 липня 2023 року о 14:00

Правоохоронці затримали десятьох правопорушників. Вживаються заходи для затримання ще одного, який переховується за кордоном. За скоєне їм загрожує до дев'яти років ув’язнення з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років із конфіскацією майна.  

Було встановлено, що 11 осіб, четверо з яких – громадяни сусідньої держави, у складі трьох окремих груп здійснюють незаконне переправлення через державний кордон України чоловіків, яким заборонено виїзд за межі країни під час воєнного стану. У кожної групи була своя схема. 

Приміром, одні зловмисники забезпечували клієнтів пакетом документів про відрядження за кордон, який давав підстави для проїзду транзитного шляху до міста Рені Одеської області нібито з метою забору зернових культур, а далі відвозили їх до лінії розмежування кордону України з сусідньою державо. Інші правопорушники забезпечували «ухилянтам» переїзд за кордон на автомобілях, що нібито перевозили гуманітарний вантаж. Ще одні – відвозили призовників на автомобілях до кордону, а звідти пішки вели в сусідню країну стежками, в обхід пунктів пропуску.

Для конспірації своєї злочинної діяльності фігуранти використовували псевдоніми, підвісні автомобільні номери тощо.

Суму матеріальної винагороди за свої послуги вони визначали, в залежності від обставин переправлення – терміновості, кількості осіб, відстані маршруту. Стартувала вона від 3,5 доларів США.

Перекрили злочинну діяльність угруповань працівники Департаменту контррозвідки СБУ спільно зі слідчими ГУНП в Одеській області та прикордонниками за процесуального керівництва органів прокуратури.

Правоохоронці  затримали 10 осіб, троє з них – іноземці. За наявності достатніх доказів, які зібрали слідчі, зловмисникам повідомили про підозру в організації незаконного переправлення осіб через державний кордон України, вчиненій за попередньою змовою групою осіб, з корисливих мотивів. Цей злочин кваліфікується за частиною 3 статті 332 Кримінального кодексу України і тягне за собою покарання у вигляді позбавлення волі на строк від семи до дев'яти років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років із конфіскацією майна. 

Слідство триває. 

Вживаються заходи щодо затримання ще одного фігуранта – громадянина іноземної країни, який переховується за кордоном.


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux