Портал в режимі тестування та наповнення
На Одещині чоловік та неповнолітній юнак отримали обвинувальні вироки суду за шахрайство
Опубліковано 14 серпня 2023 року о 11:10

Зловживаючи довірою, 50-річний житель міста Татарбунари привласнив заощадження знайомого, а 17-річний житель міста Ізмаїл – знайомої.

«50-річний правопорушник дізнався від 62-річного співмістянина, що йому необхідно обміняти 200 доларів США на гривні, і запропонував обмін за вигідним курсом. Скориставшись довірою знайомого, зловмисник, не збираючись повертати гроші, витратив їх на власні потреби», - розповів начальник відділення поліції № 2 Білгород-Дністровського районного відділу поліції Віктор Дудка.

«А 17-річний зловмисник ошукав знайому з ринку. 50-річна жінка передала хлопцеві майже 17 тисяч гривень за проданий нею товар, аби той віддав кошти своєму сусіду – власнику продукції. Юнак неодноразово робив таку послугу пані. Цього ж разу спокусився грошима і вирішив витратити їх на свої забаганки, але не встиг. Поліцейські оперативно розшукали правопорушника і повернули всі кошти жінці», - розповіла старша слідча слідчого відділу Ізмаїльського районного відділу поліції Марина Бесчетнова.

На підставі зібраних правоохоронцями доказів чоловіку дізнавачі під процесуальним керівництвом Білгород-Дністровської окружної прокуратури висунули обвинувачення в умисному заволодінні чужим майном шляхом обману, тобто шахрайстві, що передбачено частиною 1 статті 190 Кримінального кодексу України. А юнакові, оскільки він раніше був засуджений за пограбування неповнолітнього, слідчі під процесуальним керівництвом Ізмаїльської окружної прокуратури висунули обвинувачення у заволодінні чужим майном шляхом зловживання довірою, тобто шахрайстві, вчиненому повторно, що передбачено частиною 2 статті 190 Кримінального кодексу України.

Вивчивши матеріали справи, скеровані правоохоронцями, суд визнав обох обвинувачених винними і засудив старшого за віком підсудного до обмеження волі строком на один рік з випробувальним терміном один рік, а молодшого – до позбавлення волі строком на чотири роки та шість місяців з випробувальним терміном два роки. Тепер засуджені впродовж випробувального терміну зобов’язані періодично з`являтися для реєстрації до уповноваженого органу з питань пробації, повідомляти про зміну місця проживання, роботи або навчання, не виїжджати за межі України без погодження. Порушення Закону ще раз впродовж іспитового терміну може обернутися для них реальним ув’язненням. 

Поліцейські наголошують: аби не потрапити у подібні ситуації, не довіряйте гроші малознайомим особам, а валютні операції здійснюйте виключно у фінансових установах, таких як банки й обмінні пункти, що мають відповідні дозвільні документи. 

Якщо ви вже стали жертвою шахраїв або свідком шахрайських дій, відразу звертайтеся до територіального підрозділу поліції або телефонуйте на спецлінію «102».


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux