Портал в режимі тестування та наповнення
На Одещині правоохоронці направили до суду обвинувачення злочинній групі, що займалася незаконною порубкою лісу в Подільському районі
Опубліковано 01 лютого 2022 року о 13:00

Зловмисники - восьмеро жителів Одеської та Кіровоградської областей - завдали державі десятимільйонних збитків. Усім їм загрожує ув’язнення.

В ході досудового розслідування, яке проводили детективи Слідчого управління ГУНП в Одеській області за оперативним супроводом УСР в Одеській області ДСР НП України та під процесуальним керівництвом Одеської обласної прокуратури, було встановлено, що на початку 2020-го року 40-річний депутат місцевої ради запропонував своїм знайомим віком від 22-х до 50-ти років організувати незаконну вирубку лісових насаджень на території Балтщини та Подільщини з метою отримання матеріальних благ. Він переконав громадян, які не мали інших способів заробітку, що завдяки наявним родинним зв’язкам та спілкуванню з посадовцями з державних структур він обізнаний про всі можливі ризики і забезпечить безперешкодне функціонування групи. Заручившись згодою спільників, він розробив план, визначив функції кожного співучасника, розподілив між ними ролі та обов’язки, встановив їх підпорядкованість залежно від визначених ролей. Він же вирішував питання матеріально-технічного забезпечення, зокрема, інструментом, витратними матеріалами, транспортом та пальним, визначав ділянки для порубки лісу, маршрути транспортування лісоматеріалів і подальше використання видобутого майна.

У деяких випадках до виконання одноразових робіт залучалися випадкові громадяни, як, приміром, неповнолітній син одного з учасників групи для виконання вантажно-розвантажувальних робіт або водій для перевезення товару замовникам. Надалі слідчі дали правову оцінку діям батька підлітка та ватажка – вони отримали звинувачення у втягуванні неповнолітнього в злочинну діяльність (ч.2 ст.304 Кримінального кодексу України).

Для легалізації доходів від злочинної діяльності організатор групи створив приватне підприємство з виробництва деревного вугілля, сировиною для якого була викрадена в державному лісі деревина. Вугілля та дрова продавалися офіційним торговим підприємствам або приватним підприємцям, які розраховувалися, здійснюючи банківські перекази. Під час досудового слідства поліцейські дослідили схему реалізації товару і отримання виручки й документально підтвердили продаж понад сорока складометрів дров і близько трьох тон деревного вугілля на суму 670 тисяч гривень.

Після затримання  зловмисників у їхніх домоволодіннях, транспортних засобах, місцях незаконного промислу були проведені санкціоновані обшуки із вилученням речових доказів. В організатора вилучили стартовий пістолет, перероблений під стрільбу бойовими патронами, набої до нього, рушницю, карабін і 175 гвинтівкових патронів, які, згідно з експертним дослідженням, придатні до стрільби, а обвинувачений незаконно зберігав їх без передбаченого законом дозволу.

За сукупністю вчиненого організатору злочинної групи слідчі повідомили про підозру за ч.3 ст.27, ч.3 ст.28, ч.4 ст.246 (Незаконна порубка або незаконне перевезення, зберігання, збут лісу), ч.2 ст.304 (Втягнення неповнолітніх у протиправну діяльність), ч.1 ст.209 (Легалізація (відмивання) майна, одержаного злочинним шляхом) та ч.1 ст.263 (Незаконне поводження зі зброєю, бойовими припасами або вибуховими речовинами) Кримінального кодексу України. Його спільники отримали підозру за ч.2 ст.27, ч.3 ст.28, ч.4 ст.246 того ж кодексу.

За вчинене, згідно з чинним законодавством, передбачені тривалі строки ув’язнення. Зокрема, за незаконну порубку лісу, якщо це спричинило тяжкі наслідки, - позбавлення волі на строк від п’яти до семи років. А за втягування у злочинну діяльність неповнолітнього від чотирьох до десяти. Остаточне рішення за судом.

Подільське районне управління поліції в Одеській області


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux