Портал в режимі тестування та наповнення
Леонід Тимченко про те, як вберегтися від кібершахраїв та куди звертатися, щоб їх викрили
Опубліковано 14 липня 2023 року о 15:02

Сьогодні існує дуже велика кількість рекомендацій для громадян, як вберегтися від кібершахраїв, інтернет-шахрайства тощо. Певна річ, це не переходити за сторонніми посиланням, про що усіх неодноразово попереджають, в тому числі і кіберполіція. Але є більш прості та не менш ефективні способи. Про це заступник Міністра внутрішніх справ України Леонід Тимченко розповів на Youtube-каналі “Дія”.

“Є безліч рекомендацій з цього приводу, але базові — це ніколи не потрібно платити гроші наперед. Сьогодні, якщо ми говоримо про будь-яку доставку, кожен громадянин може спочатку пересвідчитись, що він отримав саме те, що він хоче, а не, скажімо, шматок цегли замість телефону”, - каже Леонід Тимченко.

Також щодо шкідливих посилань, то їх різновидів насправді дуже багато. Вони можуть викрасти всю інформацію і всі паролі, які зберігаються на девайсі. Ще ваш девайс можуть інфікувати та використовувати як бот. Певна річ, головне не діяти бездумно та підвищувати кіберграмотність.

Заступник Міністра звернув увагу, що сьогодні, на жаль, горе, яке є у людей, поширено використовують шахраї. Вони насправді дуже серйозно вивчають маркет і вивчають попит. І якщо щось необхідно терміново, то одразу розміщують оголошення і розповсюджують його швидко.

“Наприклад, коли великий снігопад і всім терміново потрібні машинки для чистки снігу, одразу з'являються оголошення про продаж таких зі знижкою 30-50%. Шахраї просять сплатити 30% або навіть всю суму, інакше товар дістанеться іншим. Це шахраї, які користуються завищеним попитом споживачів, - застерігає заступник Міністра.

Щоб не стати жертвою будь-якого шахрайства, громадяни мають усвідомлювати, що нічого не буває безкоштовним.

Для боротьби із шахраями є ефективний механізм: “Сьогодні є можливість подати електронне звернення через сайт кіберполіції (https://cyberpolice.gov.ua/). Надати всю інформацію, зберегти і долучити скріншоти про певний ресурс, який вам заважає або який ви вважаєте шахрайським”, - нагадав Тимченко.

Департамент комунікації МВС України


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux