Портал в режимі тестування та наповнення
Фішинговий сайт під виглядом допомоги від держави: поліцейські викрили жителя Одеси, який обманом отримував інформацію про банківські картки українців
Опубліковано 20 лютого 2024 року о 15:00

Зловмисник здобував доступ до рахунків людей, заманюючи їх на сайт-двійник державної установи. Поліцейські повідомили правопорушнику про підозру у шахрайстві. За скоєне йому загрожує позбавленням волі.

Викрили чоловіка співробітники управління протидії кіберзлочинам в Одеській області Департаменту кіберполіції НПУ спільно з працівниками слідчого управління ГУНП в Одеській області.

Поліцейські встановили, що житель Одеси створив і розмістив у популярних соціальних мережах посилання на сайт, зовнішній вигляд якого повністю копіював дизайн сайту Державної допомоги в рамках програми «єПідтримка». З переходом громадян за посиланням з фішинговими формами по грошову допомогу від держави зловмисник отримував реквізити їхніх платіжних карток: номер, СVV код, термін дії та інші. 

У подальшому, маючи всю необхідну інформацію, правопорушник здійснював несанкціоноване втручання в інтернет-банкінг і транзакції з банківських рахунків потерпілих.

У такий спосіб зловмисник з липня по вересень 2023 року ошукав двох жінок та двох чоловіків. Загалом потерпілим він завдав матеріальні збитки на суму майже 16 тисяч гривень.

В ході проведення санкціонованих обшуків за місцем проживання правопорушника поліцейські вилучили мобільні телефони, комп’ютерну техніку та інші речові докази протиправної діяльності чоловіка.

Поліцейські затримали фігуранта в порядку ст. 208 Кримінального процесуального кодексу України та повідомили йому про підозру за ч. 4 ст. 190 Кримінального кодексу України, а саме у заволодінні чужим майном шляхом обману, тобто шахрайстві, вчиненому шляхом незаконних операцій з використанням електронно-обчислювальної техніки, повторно. Цей злочин карається позбавленням волі на строк від трьох до восьми років.

Суд обрав підозрюваному запобіжний захід у вигляді тримання під вартою із можливістю внесення застави у розмірі 211 тис. грн.

Слідство триває під процесуальним керівництвом Одеської обласної прокуратури. Правоохоронці встановлюють повне коло осіб, які могли постраждати від протиправних дій зловмисника. 

Кіберполіція закликає громадян бути обачними і уважно перевіряти адреси сайтів, на яких треба вводити конфіденційні дані про себе та банківські картки. Невідповідність з адресою офіційного сайту навіть в одній літері має зупинити вас.


Відділ комунікації поліції Одеської області 


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux